Роба купљена за доларе скупља 20 одсто

Вељко Зељковић
Роба купљена за доларе скупља 20 одсто

БАЊАЛУКА - Оно што је некада било велика предност БиХ због каренси борда, фиксног курса и везаности марке за евро, посљедњих неколико мјесеци, поготово након избијања украјинске кризе, показало се као велика мана, јер Централна банка БиХ нема механизме којима би се могла изборити са све већом инфлацијом која се “прелијева” из ЕУ.

Упозорава на ово за “Глас Српске” економиста Зоран Павловић анализирајући вишемјесечни пад евра у односу на долар, истичући како ће овај пад вриједности и даље бити настављен, јер инфлација у еврозони не показује знакове врхунца, али је и енергетска криза далеко од завршетка с обзиром на то да земље Европске уније не могу у кратком временском року наћи алтернативну руским изворима снабдијевања.

- Неразумна монетарна политика Европске централне банке је дијелом довела до овога, да вриједност евра оволико “потоне”. Процјена инвеститора је да долар неће толико страдати. Напротив. Евро, пак, посљедњих мјесеци озбиљно губи на својој вриједности, поготово у односу на долар, јер постоји увјерење код улагача да је у протеклом периоду много тог новца наштампано. Због тога су “власници” евра почели да бјеже и пребацују новац у друге валуте. То значи да сада више купују доларе и швајцарске франке. Мислим да је због тога, али и кризе у Украјини, дошло до овог пада вриједности, који ће вјероватно и даље бити настављен - сматра Павловић.

Према његовим ријечима, БиХ ће због везаности марке и евра дијелити судбину земаља еврозоне, јер ЦББиХ нема механизме да води независну монетарну политику.

- БиХ апсолутно нема никакву монетарну политику. Све ово ће довести до тога да ће сви они који у БиХ увозе робу плаћену у доларима бити на губитку, а који извозе на добитку. Значи, доћи ће до поскупљења оне робе у БиХ која има­ ту доларску компоненту. Она ће поскупјети за онолико за колико је евро пао у односу на америчку валуту. Сви ови поремећаји на финансијском тржишту утицаће и на раст спољног дуга БиХ који је у доларима. Не треба заборавити да Свјетска банка углавном даје позајмице у овој валути - каже Павловић.

Курс

Курс евра пада мјесецима и сада је готово на истом нивоу као и амерички долар. Прије годину дана један евро је коштао 1,20 долара, а почетком 2022. већ је пао на 1,13 долара. Овај пад је настављен све до данас.

С Павловићем је сагласан и економски аналитичар Милош Грујић наводећи да ће ова ситуација највише погодити оне фирме које набављају робу из САД, јер ће плаћати вишу цијену. Осим тога, каже, додатне проблеме за оне који ће куповати доларе или куповати у доларима представља и чињеница да није све 12 одсто скупље, колико је промјена курса у односу на евро, него и до 20 одсто јер се јаком долару додаје и висока америчка инфлација.

Грујић наводи и да ће због пада евра проблем имати и све оне земље чији је спољни дуг, или барем његов дио, изражен у доларима. Међутим, како каже, велике земље успијевају да “хеџирају” тај дио дуга и тако се заштите од промјене курса. Срећом, истиче он, БиХ нема велики износ дуга у доларима. Мање од пет одсто кредита БиХ индексирано је у америчком долару. Дуг БиХ у доларима на крају првог квартала ове године износио је 470 милиона марака. У Српској то је мање од 1,2 одсто.

Амерички долар је јуче поново ојачао на азијском трговању пошто званичници Федералних резерви (ФЕД) најављују даље агресивно повећање кључне камате, док је јединствена валута еврозоне опет склизнула ка доље. Евро је пао због, како наводе аналитичари, европских проблема због рата у Украјини, борбе за обезбјеђење неруских извора енергије и удара који трпи њемачка економија због оскудних падавина.

Добра и лоша времена

Грујић објашњава и како у добрим временима евро јача, а долар пада, док је у лошим, као што је сада - обрнуто.

- Јачање конфликата може само додатно узнемирити ЕУ, што ће се одразити на смањену производњу и сељење капитала у САД. Разлог је чињеница да инвеститори, када су у страху, долар доживљавају као сигурну луку. Ово што нама већ дјелује као фолклор удаљава наш регион од листе земаља које карактерише добар пословни амбијент и могућност за увећање капитала. Све процјене указују на то да ће, ако Русија дугорочно заврне гас, Европа наставити пут према рецесији, што ће имати веома негативне ефекте по све, па и нас. Такав сценарио одговара САД - истакао је Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана