Ригорозни услови сузили избор кандидата за директора Полиције Републике Српске

Дарко Момић
Ригорозни услови сузили избор кандидата за директора Полиције Републике Српске

БАЊАЛУКА - Независни одбор расписао је у данас јавни конкурс за избор директора Полиције Републике Српске, који ће бити отворен 15 дана, а услови за кандидате су нешто ригорознији него прије четири године, када је актуелни директор Полиције РС Дарко Ћулум именован на ту функцију.

Поред општих услова који се односе на здравствену способност и прописују да се против кандидата не води кривични поступак, да нису изрицане дисциплинске мјере или да није оптужен од стране Хашког трибунала, кандидати морају да испуне и посебне услове.

А то је обавезно посједовање седмог степена стручне спреме полицијско-безбједносног смјера или правни факултет, као и положен стручни испит, затим чин "главни инспектор" или виши и пет година рада у том чину, потом да нису чланови политичких странака и да нису правоснажно осуђивани за злоупотребу службеног положаја, нити кажњавани за тежу повреду радне дужности.

За разлику од прије четири године, када су кандидати морали да имају најмање три године рада у чину главног инспектора, сада је тај услов ригорознији и кандидати морају да имају најмање пет година рада у том чину.

Према тврдњама нашег извора из МУП-а РС који је инсистирао на анонимности, тиме се сужава број потенцијалних кандидата, јер у МУП-у постоји велики број службеника са чином главног инспектора, али без потребних пет година рада у том чину.

- Неозбиљно би било лицитирати са именима и говорити ко ће бити нови директор, поготово прије него што буде познато ко се уопште пријавио на конкурс, али прописане посебне услове испуњава петнаестак полицијских службеника. Најзвучнија имена међу њима су актуелни начелник Управе полиције Далибор Иванић, начелник Управе за полицијску подршку Жељко Спасојевић, начелник Центра за обуку Младен Марић, затим начелник Службе за заштиту интегритета и законитости у раду Драган Јевђенић и шеф Јединице за унутрашњу контролу и бивши начелник ПУ Добој Драган Продановић - објашњава наш извор.

Он додаје да услове испуњава и актуелни замјеник директора Радомир Домузин, као и савјетник министра и бивши начелник ПУ Требиње Жарко Лакета и начелник ПУ Бијељина Жарко Ћосић, али њих двојица би до краја ове године требало да буду пензионисани.

- Постоји још неколико мање познатих полицијских службеника који испуњавају услове, али има и неколико полицијских службеника који су познати јавности, али који ће тек у марту напунити пет година у чину главног инспектора. Најпознатији су начелник Управе за обезбјеђење личности и објеката Борислав Шарић и савјетник министра и бивши начелник Управе криминалистичке полиције Синиша Кострешевић - каже наш саговорник.

Директор Полиције РС Дарко Ћулум није желио да говори о именима, али је кратко потврдио да петнаестак полицијских службеника испуњава услове за његовог насљедника.

- Не би било у реду да било кога издвајам, али у МУП-у РС има изузетно квалитетних кадрова који испуњавају услове за директора - био је кратак Ћулум.

СИПА

Савјет министара БиХ на једној од наредних сједница требало би да донесе одлуку о томе ко ће бити нови директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Независни одбор Парламента БиХ почетком новембра је формирао ранг-листу тројице успјешних кандидата и то Перице Станића, Дарка Ћулума и Жарка Лакете. Бивши Савјет министара није подржао приједлог да Перици Станићу додијели још један мандат на челу СИПА, па ће о будућем директору одлучивати нови Савјет министара.

Како незванично сазнајемо, нови министар безбједности Фахрудин Радончић предложиће Дарка Ћулума за директора и Савјет министара ће подржати тај приједлог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана