Резултати гласања о ребалансу буџета потврдили промјену односа снага у Народној скупштини РС:Већина опстаје на броју 48

Дарко Момић
Резултати гласања о ребалансу буџета потврдили промјену односа снага у Народној скупштини РС:Већина опстаје на броју 48

БАЊАЛУКА - Петорица посланика ДНС-а заједно са посланицима СДС-а и ПДП-а гласали су против другог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, чиме је и практично потврђено да је ова странка постала дио опозиционог блока.

Ипак, посланици странке Ненада Нешића нису по свим тачкама дневног реда гласали као посланици СДС-а и ПДП-а па су тако подржали предложени Закон о факторингу, као и измјене и допуне Закона о порезу на доходак, док су посланици СДС-а и ПДП-а били суздржани.

Без обзира на прелазак ДНС-а у опозиционе редове у Народној скупштини РС постоји стабилна већина од 48 посланика коју чине клубови посланика СНСД-а (29), Социјалистичке партије (4), ДЕМОС-а (4) и Уједињене Српске (4), затим три посланика НДП-а, независни посланици из Добоја Данијел Јошић и Небојша Марић, те дојучерашњи трибуни ДНС-а Дарко Бањац и Дико Цвјетиновић.

С друге стране, опозициони блок чине посланици СДС-а (12), ПДП-а (9) и ДНС-а (пет), затим посланици коалиције Заједно за БиХ (3), као и бивши замјеник предсједника ДНС-а Милан Радовић који наступа као самостални посланик, али је много ближи опозиционим редовима те Крсто Јандрић који је члан Клуба посланика НДП-а, али дјелује опозиционо. То је укупно 31 посланик опозиције у односу на 48 из владајућег блока.

Када је ријеч о четворици преосталих од укупно 83 посланика, онима из Клуба СПС-а, троје од четворо њих нису присуствовала јучерашњем дану за гласање. Ипак, судећи према начину на који је гласао четврти посланик ове странке Саво Вулић, он и даље подржава рад Владе Републике Српске.

Вулић је гласао за већину тачака дневног реда, међу којима и за ребаланс буџета, али послије јучерашње оставке функционера СПС-а и в.д. директора Инспектората РС Драгутина Шкребића који је рекао да се на тај чин одлучио, између осталог и због солидарности са страначким колегама који су протеклих дана смијењени са функција, неизвјесно је до када ће трајати та подршка. Лидер ове странке Горан Селак и шеф Клуба посланика Максим Скоко јуче нису одговарали на наше позиве.

Народна скупштина РС јуче је поред другог ребаланса, Закона о факторингу и измјена и допуна закона о порезу на доходак, усвојила и нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури. Интересантно је да су за измјене и допуне Закона о посебним републичким таксама, Закона о комуналним и Закона о административним таксама гласали и опозициони посланици, изузев посланика Заједно за БиХ Бегије Смајић која је по свим тачкама била суздржана.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана