Ревизори започињу нови циклус провјера: Анализе заробљене у институцијама

Ведрана Кулага Симић
Ревизори започињу нови циклус провјера: Анализе заробљене у институцијама

САРАЈЕВО - И док је на десетине ревизорских извјештаја о томе да ли су и колико институције на заједничком нивоу у 2020. поштовале законе и правила заробљено у Парламенту БиХ, ревизори су започели нови циклус провјере понашања, али и да судије и тужиоци додатно уводе у посао.

Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ је половином прошле године почела да објелодањује податке до којих је дошла чешљајући књиге 74 институције на нивоу БиХ, након чега су, како прописи налажу, упућени на адресу Парламента БиХ. Дужност посланика и делегата је да скроје даље закључке, на основу препорука ревизора, да би у институцијама исправили грешке те добили боље оцјене на наредном претресу стања.

Ситуација би, према неким мишљењима, могла бити другачија ове године имајући у виду чињеницу да парламентарни живот не функционише како би требало због политичких проблема, те постоји бојазан да ће добар дио ревизорских налаза остати мртво слово на папиру. Тиме ће, такође, бити и отворен простор за даље малверзације с обзиром на то да, и када се ради у нормалним околностима, препоруке ревизора добрим дијелом појединци у систему игноришу, те не схватају озбиљно.  

Пројект менаџер у Центрима цивилних иницијатива Ален Чулар наглашава за “Глас Српске” да постојеће стање производи већ довољно проблема.

- Неразматрање и гомилање извјештаја обесмишљава рад ревизије, али и пропушта и прилика за адекватно реаговање по тим налазима. Управо тиме се доприноси нижој реализацији препорука, а постоји и објективна бојазан да ће се нагомилани извјештаји тек формално разматрати, с обзиром на количину. Потребно је ревизорске налазе разматрати на вријеме, те истим приступити мериторно, како би даљи поступци Парламента имали ефекта. Позивамо надлежне институције да што прије реагују, разматрају и усвоје извјештаје ревизије како би спремно дочекали наредни циклус извјештаја - закључио је Чулар.

Са циљем унапређења резултата процеса ревизије, након објаве извјештаја, недавно је договарана ближа сарадња Канцеларије за ревизију институција и Тужилаштва БиХ, а лани је формирана и Радна група са истим задатком. У њој су, уз чланове из Парламента и ревизије, представници Тужилаштва и Суда БиХ, Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Агенција за јавне набавке, државну службу те за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

Посљедњи у низу семинара, односно обука одржан је у сриједу у Сарајеву да би приближили професије и резултате рада у јавном сектору, а са циљем ефикасније примјене ревизорских извјештаја као извора информација у истражним поступцима. Обука има за циљ рад на практичним примјерима ревизијских налаза, те како је потврђено “Гласу Српске” разматрање нивоа њихове искориштености за потребе истражних активности.

У Канцеларији за ревизију су, с друге стране, истакли да ће и ове године, уз редовне финансијске извјештаје, радити и ревизије учинка, те пратити рад свих путем званичних извјештаја о раду, извјештаја из Савјета министара, Парламента и парламентарних комисија, те других адреса.

Теме

Ревизори су сабрали и теме које ће бити под посебном лупом. У плану рада за ову годину пише да је планирано шест ревизија учинка, односно четири нове - активности за превенцију корупције, трошкови телефона, одговори на рачунарске инциденте и набавка личних исказница, те двије у којима ће сагледати колико су испоштоване раније препоруке из ревизија учинка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана