Рекордних скоро 300 новозаражених у БиХ, љекари упозоравају: Стање је алармантно, вирус није фарса

ГС
Рекордних скоро 300 новозаражених у БиХ, љекари упозоравају: Стање је алармантно, вирус није фарса

БАЊАЛУКА – У БиХ је у протекла 24 часа оборен неславни рекорд по дневном броју новозаражених, јер је на вирус корона позитивно чак 289 особа.

Од тог броја 103 је у Републици Српској, а 186 је у ФБиХ.

Када је у питању Српска, тестирана су 543 лабораторијска узорка, од којих је позитивно било 19 одсто. Већина новозаражених је са подручја источног дијела Републике Српске, од чега је највећи број из Бијељине и Вишеграда.

У протекла 24 сата у ФБиХ тестирано је 1.288 узорака,а позитивно је скоро 15 одсто. Нови случајеви потврђени су су у Тузланском, Зеничко-добојском, Херцеговачко-неретванском, Средњобосанском, Унско-санском, Босанско-подрињском и Кантону Сарајево.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске (УКЦ) Владо Ђајић апеловао је данас на грађане да поштују препоручене мјере у вези са заштитом од ширења вируса корона, нагласивши да вирус није фарса.
- Стање у Српској, БиХ, региону, али и свијету је постало алармантно, све је већи број заражених. Донијели смо мјере како пружити здравствену заштиту на највишем нивоу инфициранима од вируса корона, али и осталим пацијентима. Доказали смо да су здравствени радници једна од најодговорнијих и најпрофесионалнијих занимања у Републици Српској, а нарочито да је то изражено кад је најтеже, а ових пар мјесеци је било најтеже - рекао је Ђајић.

Он је додао да су љекари урадили све што је било до њих и да су пацијенти имали све доступно по свјетским критеријумима.

- Откако се појавио, вирус корона показао је да је веома непредвидљив и да се мало зна о њему. Здравствени радници су преморени, радили су дан-ноћ, без боловања, кориштења старих или нових годишњих одмора. Оно што здравствене раднике веома љути и разочара јесу неодговорни појединци, поједини медији и представљање да је вирус корона ништа, да се не треба придржавати мјера. Ти неодговорни праве проблем себи, својим породицама, радним колегама, а нарочито здравственим радницима - истакао је Ђајић.

Он сматра да је превише приче о томе да је вирус ослабио, а мало да је ојачао у смислу ширења и да се брже шири него што је раније.

Замјеник директора УКЦ-а Ненад Стевандић рекао је новинарима у Бањалуци да фокус мора бити стављен на личну хигијену, дистанцу, ношење маски, поштовање мјера и поштовање људи који раде даноноћно.

- Апелујем на свијест народа да ситуација не да није прошла, него је вирус много бржи и много постојанији, без обзира на податке да су нешто лакше клиничке слике. Имамо велике бројеве, а у игри великих бројева ће се повећати и смртност. Поново имамо врло озбиљну ситуацију - додао је Стевандић.
Начелник Клинике за инфективне болести УКЦ-а Републике Српске Антонија Верхаз замолила је грађане да избјегавају окупљања на великим скуповима, да носе маске и држе дистанцу, те да ће уз тај минимални напор помоћи и здравственом систему који је исцрпљен због даноноћног рада,
Специјалиста медицинске микробиологије, субспецијалиста вирусологије Вишња Мрђен поручила је да вирус није ослабио као што се прича, те да и даље има велики број позитивних пацијената.

Регион

Хрватска је данас пријавила један смртни случај и 86 новозаражених вирусом корона.

Национални штаб цивилне заштите саопштио је је да је активно 798 случајева, од којих је 85 пацијената на болничком лијечењу, а три на респиратору.
Од почетка заразе у Хрватској до данас укупно је забиљежено 3.094 особа заражених вирусом корона, од којих је 113 преминуло, а 2.183 се опоравило.

У Словенији је у посљедња 24 сата на вирус тестирано 1.456 људи и потврђено 30 нових зараза, скоро двоструко више него претходни дан, кад их је било 16.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе Бобан Мугоша изјавио је да број заражених вирусом корона константно расте, те је позвао грађане да смање контакте и остану у кућама, а угоститеље и привреднике да поштују прописане мјере и законске обавезе.
Грађанима који имају симптоме поручио је да остану кући, да се не крећу и да се јаве изабраном љекару или надлежном епидемиологу.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана