Регистар личних података ван функције до даљег

nezavisne.com
Регистар личних података ван функције до даљег

Сарајево - Законит рад Агенције за заштиту личних података БиХ доведен је у питање јер су морали преселити у неусловне просторије које им је додијелио Савјет министара БиХ, а у којима нема мјеста за главни регистар који су обавезни водити по закону.

"Главни регистар је законска обавеза Агенције и он је сада ван функције. По одлуци Савјета министара, све смо морали иселити из старих просторија и преселити се у нове, што смо и урадили. Пренијели смо опрему и сада тражимо да нам се додијели нека соба да то смјестимо, јер је простор који смо добили вјероватно био намијењен за некога другога и није услован. Вршили смо неке поправке, преграде, али и даље немамо све услове за рад", рекао је Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података.

У Служби за заједничке послове БиХ, на чији приједлог се и селе поједине институције које су плаћале закупнину, кажу да ту нема никаквих проблема те да ће се све рјешавати у ходу.

"Имаће све потребне услове за рад. Проблеме ћемо рјешавати у ходу", рекао је за "Независне" Синиша Перковић, замјеник директора Службе за заједничке послове БиХ.

Подсјећања ради, Савјет министара БиХ одлучио је да 15 институција које су закупљивале простор добије трајни смјештај у згради Унион банке у Сарајеву, како би се смањили трошкови. Својим закључком тим институцијама је наредио да до краја јануара преселе у нове просторије, што није било могуће извести, а једна од ријетких које су у међувремену преселиле, и то у овом мјесецу, јесте Агенција за заштиту личних података. У зграду Унион банке треба да се преселе и Министарство спољних послова БиХ, Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Министарство правде БиХ, Служба за заједничке послове БиХ, Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ, Агенција за равноправност полова у БиХ, Агенција за осигурање БиХ, Агенција за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА), Канцеларија координатора за реформу јавне управе БиХ, Канцеларија за разматрање жалби БиХ, Канцеларија за ветеринарство БиХ, Конкуренцијски савјет БиХ, Институција омбудсмана за људска права БиХ и Државна агенција за радијацију и нуклеарну сигурност БиХ.

"Нико нас ништа није питао, ни коју опрему имамо ни какви су нам капацитети. Ништа. Само је било по некој њиховој рачуници - ево вам простор и преселите се, и знали смо, када нам је то додијељено, да ћемо имати проблема јер то није било доведено намјени, нити је било условно и адекватно за потребе Агенције", рекао је Ковачевић.

Због проблема са смјештајем Агенције за заштиту личних података, Савјет министара БиХ на сутрашњој сједници бавиће се тим проблемом, а како је рекао Ковачевић, очекивања су да им се додијели додатни простор за смјештање сервера, јер је то засад најпотребније, мада, како каже, "тешко је од њих очекивати било шта".

"Ми већ годинама тражимо да се запосли службеник за приговоре и ништа. Иако је то законска обавеза, Савјет министара се не оглашава, а у Закону о буџету пише да Агенција има 27 запослених, али без обзира на то не дају нам да попунимо то мјесто. Такође, тражио сам и нову систематизацију да се смањи број секретарица, помоћника... а да се запосле инспектори који би ишли на терен и ту нисам добио сагласност", рекао је Ковачевић, додајући да се у БиХ бавимо бесмисленим стварима када је у питању заштита личних података, препирући се у вези с тим да ли неко објављује или не објављује матични број итд., док се у свијету дешавају велики проблеми попут најновије приче у вези с Фацебооком и крађом података 50 милиона људи.

Пробили рокове за пресељење

Иако је првобитно било планирано да 15 институција пресели до краја јануара у просторије које су им додијељене у Унион банци, већина институција ни до данас то није урадила.

"У наредних неколико мјесеци то ће све бити завршено. Поједине институције имају уговоре о закупу, отказне рокове... У сваком случају, ниједна неће остати и све ће бити пресељене", рекао је Синиша Перковић, замјеник директора Службе за заједничке послове БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана