Реформа управе спала на обуку за рад на компјутеру

Свјетлана Шурлан
Реформа управе спала на обуку за рад на компјутеру

Сарајево - Институције у БиХ троше милионе марака на разне видове обуке запослених, а једна од највећих сума издвојена је да би државни службеници научили да раде у основним програмима на рачунару.

У извјештају о раду Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ наведено је да је од успостављања Фонда за реформу јавне управе 2007. до 30. јуна ове године за реализацију пројеката исплаћено 6,98 милиона КМ буџетског и новца од донација, од чега је добар дио отишао за обуке. Једна од највећих сума дата је за пројекат обуке државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима - 1,2 милиона КМ. Ова обука спровођена је годину и пет мјесеци.

Тиме, међутим, није завршено издвајање новца за ту област, већ је у припреми документација за нови циклус обуке у трајању од годину, а за то је обезбијеђен оквирни буџет од око 730.000 КМ. Осим тога, за крај ове године планирано је спровођење десетомјесечног пројекта обуке за ИТ менаџере у вриједности од скоро 210.000 КМ.

Поред обуке службеника из области информационе технологије, скоро 150.000 марака исплаћено је за деветомјесечни пројекат "Успостава мреже инфо-полица", а око 145.000 за "стратешко комуницирање", које је спровођено шест мјесеци.

Нешто мање новца исплаћено је за петомјесечну обуку службеника за односе с јавношћу, за коју је дато скоро 130.000 КМ. Иако је значајна сума потрошена, у плану је и наставак њихове обуке, што би требало да кошта додатних око 110.000 КМ.

У Канцеларији координатора за реформу јавне управе у БиХ су рекли да су заједно са РС, ФБиХ и Брчко дистриктом усагласили листу приоритетних пројеката за ову годину.

- То су четири пројекта - база законских прописа, израда софтвера за подршку изради нацрта закона и других прописа, функционални преглед информационо-комуникационих капацитета у државној служби и системи за управљање документима и е-сједницама влада - навели су у Канцеларији.

Савјет министара БиХ усвојио је извјештај о раду Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ с препоруком да се у идућем периоду фокусира на побољшање резултата спровођења реформе, њено убрзавање и наставак рада не само у сегменту развоја општих управних капацитета, него и капацитета у подручјима политика.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Бошко Томић каже да се свака прилика искоришћава да се запосли додатан број људи у државној служби без обзира на њихову стручност, па није ни чудно што се за обуку даје доста новца.

- Ово је само један од трошкова који је непотребан. Треба ићи у смањење броја радника у јавној управи и свако ново запошљавање се треба зауставити јер изискује трошење новца који се објективно тешко зарађује - рекао је Томић и додао да запошљавање у јавној управи не ствара нове вриједности, него само додатни трошак.

Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) скренули су пажњу на то да се већина именовања унутар јавног сектора врши дерогирањем института јавног конкурса, конкуренције и избора најбољих кандидата и да се даје искључиво предност политички подобним кандидатима, који немају ни основно знање, а камоли стручно за посао на који долазе.

- Јавна је тајна да се већина функција сматра страначким, односно изборним плијеном, при чему се то више и не покушава прикрити. Посљедица јесте то што су професионалност, интегритет и ефикасност јавне управе и јавних услуга доведени до слома - истакли су у ЦЦИ-ју.

Усавршавање

Према извјештајима Канцеларије за ревизију институција БиХ за набавку књига, литературе и стручно усавршавање запослених у институцијама БиХ прошле године је потрошено више од 650.000 КМ без икаквих критеријума за признавање тих трошкова. Из буџета институција БиХ за специјализацију и школовање запослених лани је дато 903.000 КМ без одговарајућих аката и критеријума и углавном без икаквих услова. Ревизори су упозорили да нису познати ни ефекти тих трошкова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана