Референдум о НАТО-у може, али само по ентитетима

 Вељко Зељковић
Референдум о НАТО-у може, али само по ентитетима

САРАЈЕВО - Референдум о евентуалном уласку БиХ у НАТО савез није могуће спровести на цијелој територији, већ само одвојено по ентитетима, ако то питање буде икада законски и уставно регулисано.

Истакли су ово саговорници “Гласа Српске” реагујући на јучерашњу изјаву министра одбране БиХ Сифета Поџића, који је поводом обиљежавања Дана Оружаних снага истакао како “претпоставља да ће се морати организовати референдум на ком би се одлучило да ли БиХ иде у пуноправно чланство или не”.

Професор Правног факултета у Источном Сарајеву Радомир Лукић, подсјећа како питање одржавања било каквог референдума, па и о евентуалном (не)уласку у НАТО, још увијек није законски регулисано у БиХ те ако и када то питање буде дефинисано, он може бити одржан само одвојено.

- Само тако може. Ако се у оба ентитета позитивно изјасне по неком питању, онда се могу доносити коначне одлуке на нивоу БиХ. Ово прибегавање разним јуристичким триковима не долази у обзир. Треба се само присетити куда су такве и сличне једностране одлуке 90-тих одвеле БиХ - истакао је Лукић.

С њим је сагласан и професор Правног факултета у Бањалуци Витомир Поповић наводећи како не би требало насједати “на овакве и сличне приче”.

- О том нема расправе. Када би он и био одржан на простору цијеле БиХ, зна се какав би резултат био. Опет би један цијели народ био прегласан - упозорио је Поповић.   

Осврћући се и на састанак НАТО земаља у Букурешту, са којег је послата порука како ће овај савез “посебну пажњу” у наредном периоду посветити Молдавији, Грузији и БиХ, Поповић каже како је ова “брига” само резултат свеукупних затегнутих геополитичких односа између великих сила и стварања нових зона утицаја.

-  Покушаји да се у овај савез увуку Молдавија, Грузија и БиХ дио је једне рововске борбе с Русијом. По сваку цијену се ове земље покушавају удаљити од наводног руског утицаја. Мислим да се ради о очајничким потезима и да НАТО никада неће више бити то што је некада био. Можемо то видјети и на примјеру Њемачке која је из буџета издвојила 100 милијарди за модернизацију своје војске.

Погледајмо и понашање Турске која је чланица овог савеза - истакао је Поповић.

На питање како би се та “посебна пажња” о којој је говорио генерални секретар НАТО-а савеза Јенс Столтенбер у Букурешту могла манифестовати на “терену” и примјеру БиХ, Лукић каже како је понекад врло тешко протумачити дипломатски рјечник појединих западних политичара.

-  Они то увек увију у једну лепу обланду. И на прву то лепо звучи, јер ето они показују бригу. Али мишљења сам да треба очекивати низ јавних и закулисних радњи, па чак и претњи. У ствари, они желе овладати овим просторима. Русија је само добар изговор - оцијенио је Лукић. 

Политички памфлет

Предсједник Владе Радован Вишковић поручио је да у Српској нико с нивоа БиХ не може организовати референдум ни о каквом питању те да су такве ствари пусте жеље одлазећег министра одбране Сифета Поџића, називајући их политичким памфлетом.

- Ако желе у ФБиХ да тако нешто ураде нико им не брани, али то нас у Српској никако не обавезује - нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана