Ребаланси пред одборницима

Ведрана Кулага
Ребаланси пред одборницима

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона у одређеној мјери “заледила” је рад локалних парламената широм Српске, а ублажавањем мјера су створени услови да се одборници, уз поштовање препорука, врате на своја мјеста, надокнаде заостатке и припреме подлогу како би санирали посљедице које је изазвао “ковид 19”.

Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је у петак одржавање сједница скупштина у Градишци, Доњем Жабару, Новом Граду, Станарима, Палама и Милићима, а зелено свјетло из Владе Српске за сједницу градског парламента раније је добила и Бањалука.

Министарка управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић потврдила је да локалним заједницама више не треба одобрење за одржавање сједница, а могу заказивати и сједнице радних тијела поштујући препоруке како би заштитили јавно здравље. Према њеној оцјени, општине и градови су добро функционисали упркос ситуацији и сервисирали су своје обавезе.

- Постоје проблеми, јер су буџети и приходи планирани на један начин, а ситуација је довела до тога да су средства трошена другачије и биће рађени бројни ребаланси - истакла је Решићева.

Реструктурирање градских финансија главна је тема сједнице бањалучког парламента, која је заказана за сриједу, те ће одборници разматрати нацрт ребаланса буџета, уз пакет од осам тачака везаних за јавне финансије.

О томе ће и одборници у Станарима 28. маја. Осим ребаланса, на дневном реду су извјештаји Штаба за ванредне ситуације и о стању привреде.

- Због пандемије су смањени приходи у односу на пројекцију, а планирамо и издвајања за пољопривреду и очување радних мјеста те је припремљен и ребаланс - потврдио је за “Глас Српске” начелник Станара Душан Панић.

Истог дана на окупу ће бити и одборници у Новом Граду.

- На дневном реду није ребаланс, али имамо одлуке за помоћ привреди. Остале тачке су комбинација мартовске и априлске скупштине. Желимо да пристигнемо планирану динамику рада, ребаланс је извјестан јер је приход само у априлу мањи за око 45 одсто - рекао је начелник Мирослав Дрљача за “Глас Српске”.

У Милићима и Градишци, гдје су већ засједали и расправљали о питању посљедица вируса корона, пред одборницима ће се наћи редовне теме.

Скупштинско засједање у Приједору је најављено за 2. јун, а градоначелник Миленко Ђаковић је рекао да су припремљена документа која су заостала у претходна више од четири мјесеца јер “градска управа цијелу годину настоји да сазове редовну сједницу, али се сваки пут појављује захтјев за посебну сједницу”.

Уз добијање сагласности, надлежни су упозорени да предузимају мјере заштите с циљем смањења могућности преношења вируса корона. Обавезна је дезинфекције простора, коришћење маски и рукавица, физички размак и спречавање већег и дужег социјалног контакта.

Нема репрезентације

Одборници у Источном Новом Сарајеву у петак су једногласно усвојили Програм подршке привредним субјектима чија је вриједност око 530.000 КМ.

Начелник Љубиша Ћосић је изразио наду да ће већ на идућој сједници бити усвојен ребаланс буџета како би и за тај програм обезбиједили новац.

- У потпуности ћемо избити из буџета трошкове репрезентације, мобилних телефона, а предложићу и да одборници снизе паушале, барем за ову годину и да видимо за идућу - рекао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана