Реаговања на скандaлозан говор имама о Светом Сави и СПЦ: Махић шири вјерску мржњу

Срна
Реаговања на скандaлозан говор имама о Светом Сави и СПЦ: Махић шири вјерску мржњу

ПРИЈЕДОР- Потпредсједник Скупштине града Приједора Азра Пашалић осудила је изјаве главног имама Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амира Махића и навела да је његов говор о Светом Сави повриједио вјерске осјећаје Приједорчана православне вјероисповијести.

-Потпуно се ограђујем и нисам сагласна са оним што је током вјерске службе рекао и што се односи на просветитеља Светог Саву - рекла је Пашалићева на данашњој прес-конференцији у Приједору, којој су присуствовали и градоначелник и представници политичких партија и независни посланици у Скупштини града.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу Амир Махић је Светом Сави приписао "фашизам", а Српској православној цркви "секташтво", објављено је у видеу са те службе на локалном порталу "козарац.еу". Спорни видео-материјал јутрос је повучен са овог портала.

Пашалићева је истакла да је узнемирена чињеницом да је Махић повриједио осјећаје једног народа са којим живи у заједници и нагласила да оваква реторика не одржава поштивање и уважавање другог и другачијег које његују грађани Приједора.

-Вјерски службеници свих вјероисповијести треба да буду примјер у ширењу добрих односа међу комшијама и толеранције међу свим људима јер они тумаче вјеру, а ислам је такође вјера која пропагира мир и добор међу људима - рекла је Пашалићева.

Она каже да је свој животни став и начин рада и живота као грађанин Приједора показала и својим присуством на Светосавској академији и на прослави школске славе у Јавној установи Центар "Сунце" и на светосавском балу доборотворним прилозима поводом тога.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Приједор Драгослав Кабић изјавио је да се скандалозна изјава имама из Козарца о Светом Сави и Српској православној цркви мора осудити и да истражни органи морају спровести поступак да се види како и зашто неко шири вјерску мржњу међу грађанима Приједора.

-Бојим се да иза свега тога не стоји сам имам, него да је то нека друга политичка позадина партија које лоше стоје на територији БиХ, а поготово Републике Српске и које желе на овај начин да придобију неке политичке поене - рекао је Кабић.

Он је навео да је ово један у низу инцидената који се појављује у посљедње вријеме.

-Ми у граду Приједору нећемо насјести на ове провокације, наши грађани ће остати мирни и толерантни иако је ово за све друго осим за толеранцију - рекао је Кабић.

Кабић је навео да су представници свих политичких партија које дјелују у граду Приједору били позвани на конференцију за новинаре на којој би се изјаснили о овом инциденту који се десио 27. јануара, на Светог Саву, у Козарцу, али да се СДА није одазвала.

Он је додао да би напустио сваку службу у православном храму када би неко на овакав начин понижавао другу вјеру.
-Исто тако желим да се запитам, један човјек је један човјек, људи који су присуствовали том вјерском обреду, чуди ме зашто нико од њих није реаговао - рекао је Кабић.

Позвао је припаднике свих вјерских заједница на подручју града Приједора да се уздрже од било каквих реваншизама или покушаја даљег распиривања овог инцидента.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана