Реаговања на писмо представника ЕУ, ОЕБС-а и САД у БиХ: Међународни званичници пријете српским функционерима

Дарко Момић
Реаговања на писмо представника ЕУ, ОЕБС-а и САД у БиХ: Међународни званичници пријете српским функционерима

БАЊАЛУКА - Дипломатска представништва ЕУ, ОЕБС-а и САД-а у БиХ упутила су писмо упозорења српским службеницима и функционерима у заједничким институцијама који су 20. фебруара присуствовали састанку у Источном Сарајеву, а који су организовали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија, што у Српској оцијењују као пријетњу и притисак.

У писму које су потписали шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер, шефица Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек и отправница послова Амбасаде САД-а у БиХ Елен Џермејн упозорили су службенике и остале функционере који су присуствовали састанку "да морају бити независни од политичког утицаја" и "суздржати се од било каквих активности које могу да доведу у питање њихову независност, као и независност институција које представљају".

- Ви сте представници државе БиХ, а не представници ентитета Република Српска у институцијама државе БиХ. Као државни званичници морате представљати све грађане БиХ без обзира на њихову или вашу етничку или политичку позадину или мјесто пребивалишта - наводи се у писму.

Додик је истакао да је Извршни комитет СНСД-а, на чијем је челу, одбацио начин обраћања амбасадора ЕУ, шефа Мисије ОЕБС-а и отправника послова Амбасаде САД у БиХ Србима који су запослени у институцијама БиХ, оцјењујући да је то непримјерено мијешање у унутрашње ствари БиХ и пријетња запосленима.
- То писмо је акт притиска, непримјерена пракса и кршење Бечке конвенције о дипломатским односима. Затражићу од њихових централа да објасне такво понашање. Никада нису реаговали на овај начин када бошњачки радници у заједничким институцијама одрже састанак са својим представницима - изјавио је Додик.

Амбасадори, истакао је он, сматрају да могу да раде шта желе и да управљају у БиХ, због чега је рекао да ће питати њихове шефове да ли су пријетње Србима који су запослени у заједничким институцијама политика ЕУ.

- Послаћу писмо америчком предсједнику Доналду Трампу да питам - да ли је то став америчке администрације? Питаћу Русију и друге земље чланице ОЕБС-а - да ли дијеле мишљење шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ? Они се панично плаше да ће Бошњаци доћи пред њихове амбасаде и резиденције. Организоваћемо митинг у Источном Сарајеву и тражићемо да се пресели пред ОХР у Сарајеву. Ако је то начин, онда ћемо се тако понашати - поручио је Додик.

Директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић изјавио је Срни да је добио писмо.

-Састанку сам присуствовао на позив предсједавајућег Савјета министара. Не видим ништа спорно што сам као званичник БиХ отишао на званични позив званичника БиХ - рекао је Ковачевић.
Он је додао да је писмо добио на службену адресу и да Агенција на чијем је челу сарађује са овим Делегацијом ЕУ, ОЕБС-ом и Амбасадом САД. Ковачевић је навео да ће анализирати писмо и идуће седмице видјети како ће се одредити о његовом садржају.

- Никада се нисам одазвао нити ћу се одазвати на позиве страначких лидера - нагласио је Ковачевић.
Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је Срни да је из медија информисан о писму.

- Иако тај допис није стигао на моју адресу, мој став је у потпуности јасан - дио сам репрезентације Републике Српске на нивоу институција БиХ и за мене су обавезујући ставови Народне скупштине Српске која своје одлуке доноси у складу са Уставом и законима, а не ставови неких представника међународне заједнице - нагласио је Кошарац.

Он је додао да је правце дјеловања и министарске активности у потпуности ускладио са закључцима Народне скупштине Републике Српске.

Министарка цивилних послова БиХ Анкица Гудељевић (ХДЗ БиХ) је на упит портала Кликс да ли ће покренути дисциплински поступак против службеника овог министарства, одговорила да дисциплинског поступка неће бити и да то "не треба бити предмет јавних полемика".

Професор бањалучког Факултета политичких наука Жељко Будимир каже да понашање једног дијела међународне заједнице није никакво изненађење, већ наставак дугогодишње праксе.

- Из угла дипломатске праксе то није дипломатија, то је директно мијешање у унутрашња питања у БиХ. То је дубоко нарушавање суверенитета БиХ, неуважавање БиХ и њеног Устава као сложене државе чији конститутивни елементи су и народи, али и ентитети - каже Будимир.

Професор међународних односа на ФПН-у Милош Шолаја каже да је очигледно да се наставља рестриктиван однос међународне заједнице према Републици Српској.

- Очигледно је да поједини међународни званичници службенике из Српске на нивоу БиХ не доживљавају као да су из Српске, иако највећи број њих живи, лијечи се, гласа, иде у пензију у РС и сасвим је природно да разговарају са политичким представницима РС о свим стварима, па тако и о спорној одлуци Уставног суда БиХ - каже Шолаја.

Према његовим ријечима, многи међународни званичници, чак и нижег ранга, сматрају да имају право да о РС имају неке своје погледе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана