Реаговања на ослобађајућу пресуду за злочин над Србима у Храсници: Нема ни правде ни истине

Срна
Реаговања на ослобађајућу пресуду за злочин над Србима у Храсници: Нема ни правде ни истине

САРАЈЕВО – Одлука Суда БиХ да првостепеном пресудом ослободи кривице Сенада Гаџу, Заима Лаличића и Суљу Хебиба за ратни злочин против српског цивилног становништва почињен на подручју Храснице код Сарајева није у интересу ни правде, ни истине ни права.

Сматрају то представници српских удружења проистеклих из протеклог рата.

Судско вијеће закључило је да није ван разумне сумње доказано да су тројица бивших припадника Четврте бригаде тзв. Армије БиХ, у својству стражара, учествовала у премлаћивању и убиствима српских цивила затворених на подручју Храснице. Они су ослобођени и наканаде за судски поступак, а сви трошкови иду на терет БиХ.

Велики број од 21 тачке оптужнице, навела је предсједавајућа Судског вијећа Медиха Пашић, заснива се на прочитаним исказима свједока Мирка Вуковића, док за неке тачке није изведен ниједан доказ или је саслушан само један свједок.

-Искази овог свједока у битним и одлучујућим дијеловима нису потврђени ниједним другим свједоком или материјалним доказом тако да не могу бити поуздан основ којим би се могла утврдити кривична одговорност оптужених - рекла је Пашићева.

Она је појаснила да, у случају када се оптужба заснива само на једном свједоку, његов исказ мора бити такав да не оставља никакву сумњу.

Пашићева сматра да су искази Вуковића контрадикторни међу собом, као и у односу на друга свједочења, те навела још неке тачке које се заснивају само на једном прочитаном исказу.

Вијеће није нашло као доказане ни тачке оптужнице за које су саслушани свједоци због контрадикторности њихових исказа, а Пашићева је напоменула да је један од свједока изјавио да се равнао по исказима других свједока које је прочитао у књизи.

Она се осврнула и на мањкавости оптужнице у појединим тачкама, преноси Бирн.

-Тужилаштво није навело коју тачно радњу ставља на терет оптуженима као ни облик одговорности - навела је Пашићева.

Првостепеном пресудом Гаџо је ослобођен по 11 тачака оптужнице за учешће у премлаћивању затвореника у школи “Алекса Шантић”, гаражама и подруму недовршене зграде, од којих је већина подлегла батинама.

Он је с Лаличићем ослобођен по пет тачака за смрт једног и наношење психичке и физичке боли шесторици заробљеника, док је Хебиб ослобођен по пет тачака оптужнице за учешће у премлаћивању четворице заробљеника.

Суђење Гаџи, Лаличићу и Хебибу почело је у марту прошле године.

На изречену пресуду дозвољена је жалба.

- Ослобађајућа пресуда наставак је континуираног рада на лажирању историје - изјавио је предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је оцијенио да је Суд БиХ рак рана овог друштва, “карцином који ће изјести српско тијело до крајњих граница”.

-Престанак ратних дејстава потписан је у Дејтону, али не и престанак убијања Срба - оцијенио је Којић.

Он је истакао да је „чињеница да су Срби осуђени у Суду БиХ на скоро 2.500 година док су сви други осуђена на једва нешто више од 450 година“ и да то „јасно говори чему овај суд служи“, те сматра да се таква пракса неће промијенити.

-То смо схватили неки дан из разговора са челним људима Тужилаштва јер је очигледно да како који тужилац губи који предмет за злочине над Србима бива награђен на боље радно мјесто, односно за судију и то је најбољи доказ спреге између судства и тужилаштва -  тврди Којић.

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић мишљења је да ослобађајућа пресуда Суда БиХ тројици бивших припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над Србима у Храсница „само показује да томе суду нису у интересу ни правда, ни истина ни право“.

Упитала је “како је могуће да буду ослобођена та тројица, као и безброј других прије њих за злочине над Србима?“

-То значи да је то политички суд који суди само Србима, док нико не одговара за злочине над Србима - изјавила је Рајилићева Срни.

Рајилићева је нагласила да је ријеч о страшној неправди и да они који су преживјели и свједочили злочину још једном доживљавају његово понављање.

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Радан Остојић очекује да ће починиоци злочина над српским цивилима Храснице у другостепеној пресуди Суда БиХ бити кажњени, а жртве добити сатисфакцију.
-Због истине, правде и жртава није потребно стати само на томе, него правосуђе БиХ треба да истражи и процесуира злочине у свих 211 логора и мјеста заточења Срба, колико их је било у Сарајеву током протеклог рата - изјавио је Остојић Срни.

Остојић је рекао да само таквим ставом и радом правосудних институција може доћи до помирења у сложеној државној заједници каква је БиХ.
Он је указао да је данашња ослобађајућа пресуда још једна срамна одлука правосуђа БиХ, које својим радом сигурно неће довести до откривања истине о протеклом рату и помирења народа на овим просторима.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана