Реаговања на одлуку Уставног суда БиХ: Покушај отимања имовине Српске, одлука политички мотивисана

ГС
Реаговања на одлуку Уставног суда БиХ: Покушај отимања имовине Српске, одлука политички мотивисана

БАЊАЛУКА - Посљедња одлука Уставног суда БиХ је правно неоснована, политички мотивисана и представља покушај отимања имовине Републике Српске, оцијенио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.

Он је упозорио да се овом одлуком, управљање шумама покушава пренијети на ниво БиХ, преноси РТРС.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче  да нису у складу са Уставом БиХ одредбе Закона о шумама Републике Српск у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске.

 -С обзиром на то да је на основу раније праксе из неколико одлука, од којих је водећа о статусу државне имовине БиХ, Суд је закључио да Република Српска као ентитет у оквиру БиХ нема уставну надлежност за рјешавање питања државне имовине док се то не ријеши одговарајућим законом на нивоу БиХ - изјавио је након сједнице Уставног суда регистрар Уставног суда БиХ Звонко Мијан.

Савјетник за правна питања српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да се политичком одлуком Уставног суда БиХ о шумама од Републике Српске отима више од 50 одсто територије и да ће се тај „перфидни план показати фаталним по БиХ“.

-Одлука Уставног суда БиХ није правна, него политичка одлука, умотана у правну обланду, којом се Републици Српској буквално отима више од 50 одсто територије, односно перфидно покушава поништити не само територијални интегритет Републике Српске, него и правни субјективитет Републике Српске - истакао је Тегелтија.

Он је оцијенио да је то „покушај да се Република Српска сведе на некакву виртуалну творевину која нема своју територију нити правни субјективитет који фактички не постоји никако другачије него на папиру“.

-Ово треба посматрати посебно у контексту општег политичког напада на Републику Српску на свим пољима, од бившег високог представника Валентина Инцка и наметања закона, преко отимања и узурпације институција од стране Жељка Комшића и Бисере Турковић, па до отимања територије преко Уставног суда БиХ - навео је Тегелтија.

Он је оцијенио да је ријеч о „перфидном плану потпуног рушења Републике Српске“.

-Тај перфидни план ће се, сигуран сам, на крају ипак показати фаталним, не по Републику Српску, него по БиХ. Република Српска није одбрањена оловком, него животима најбољих синова српског народа, па је, Богами, неће оловком ни рушити“, поручио је Тегелтија.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је Срни да је нова одлука Уставног суда БиХ свакако политичка и представља наставак стварања атмосфере почетка краја државне заједнице БиХ.

​Он је нагласио да Уставни суд БиХ с овом одлуком, наставља низ у доношењу својих одлука, као што су одлука која се односи на Закон о пољопривредном земљишту, потом и одлука која се тиче концесије Хидроелектране „Бук Бијела“ којима се покушава на све начине одузети имовина Републици Српској и пренијети на ниво БиХ, односно жели се створити унитарна БиХ и укинути Република Српска.

Професор Каран је поновио да БиХ нема своју имовину.

​Он је указао да се Уставни суд БиХ, умјесто да чува Устав БиХ, поново ставио у улогу суда који крши Устав БиХ, одузима уставна права и на самом крају, уништава државну

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић рекао је поводом одлуке Уставног суда БиХ о шумама у Српској, које чине 70 одсто њене територије, да је неопходно сазвати посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој би донијели одлуке како изаћи из ове ситуације и заштитити Републику.
 

Шаровић је истакао да посљедња одлука Уставног суда БиХ, којом се неуставним проглашавају одредбе Закона о шумама Републике Српске у дијелу у којем се као њихов власник одређује Република Српска, представља наставак праксе дерогације Републике Српске и мијењања уставног уређења унутар БиХ, саопштено је из СДС-а.
 

-Умјесто да буде тумач устава, Уставни суд БиХ је на себе узео улогу уставотворца - оцијенио је Шаровић.

Према његовим ријечима, у Уставу БиХ нигдје не пише да БиХ има своју имовину нити јој се дају надлежности над шумама и пољопривредним земљиштем, док је Устав Републике Српске јасан и каже да Српска „штити и регулише својинске и облигационе односе“.

-Да су шуме заиста власништво БиХ, зар неко мисли да Педи Ешдаун 2005. године и њих не би обухватио Законом о забрани располагања државном имовином Републике Српске и ставио ван снаге Закон о шумама Републике Српске? - навео је Шаровић.

Предсједник СДС-а рекао је да је Уставни суд БиХ претходно државном имовином прогласио 85.000 хектара пољопривредног земљишта и у случају ХЕ „Бук бијела“, „Фоча“ и „Паунци“ довео у питање и право Републике Српске на додјељује концесије.

-Све ове одлуке су врло опасан преседан - нагласио је Шаровић.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Уставни суд БиХ отимањем имовине Републике Српске удара на сам Дејтонски мировни споразум и да је потребно свим правним и политичким средствима зауставити политичко дјеловање правосудне институције која би требало да штити Устав, а ради супротно.

-Одлука Уставног суда БиХ којом проглашава неуставним поједине одредбе Закона о шумама Републике Српске, односно у дијелу у којем се наводи да су шуме власништво Српске, није правни акт, него политичко насиље - рекао је Бореновић.

Он је додао да је постало јасно да су атаци на Републику Српску постали све учесталији, саопштено је из ПДП-а.

-Прије неколико мјесеци имали смо одлуку Уставног суда којим се из власничке структуре Републике Српске изузима пољопривредно земљиште, сада већ имамо отимање шума који су огроман ресурс Српске, ако знамо да је у Српској 1.200.000 хектара под шумом. Уставни суд својим политички мотивисаним одлукама покушава да распарча дио по дио Српске - оцијенио је Бореновић.

Он је навео да су ове одлуке удар на територијални интегритет утврђен Дејтонским споразумом.

-Утврђено је да Република Српска располаже са 49 одсто БиХ, што значи да на тој територији располаже свим добрима. Уставни суд отимањем имовине Српске удара на сам Дејтонски мировни споразум и потребно је свим правним и политичким средствима зауставити политичко дјеловање правосудне институције која би требало да штити Устав, а ради супротно -  закључио је Бореновић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана