Реаговања на изјаву да је у ФБиХ Срба 30 пута мање од Бошњака: Изетбеговић потврдио прогон

Срна
Реаговања на изјаву да је у ФБиХ Срба 30 пута мање од Бошњака: Изетбеговић потврдио прогон

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Лидер СДА Бакир Изетбеговић у вријеме од 1992. до 1995. године био је шеф кабинета свог оца Алије Изетбеговића и управљао је свим процесима у тадашњој „републици БиХ“. Управо је он дао допринос да Срба у ФБиХ нема.

Рекао је то предсједник Одбора за заштиту права Срба Ђорђе Радановић коментаришући изјаву Изетбеговића, који је говорећи о формирању власти у ФБиХ, уз оцјену да је СДА незаобилазан фактор, изјавио да је најмањи и најмање захтјеван за освајање српски клубделегата јер Срба у Федерацији има 30 пута мање него Бошњака, али да тај дио контролише СДП.

Радановић додаје да изјава Изетбеговића најбоље одсликава његов однос према Србима.

-Политика која је прокламована путем СДА заснована је на „Исламској декларацији“ Алије Изетбеговића у којој је више пута наведено да тамо гдје су муслимани мањински народ морају да се понашају по одређеним правилима, а када постану већински народ постају фактор који намеће свој начин живота. Бакир Изетбеговић се вјероватно руководи том политиком коју је написао његов отац Алија и самим тим што минимизира број Срба - рекао је Радановић за Срну.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ наводи да на територијама које је контролисала тзв. Армија БиХ и МУП тзв. Републике БиХ готово да нема Срба.

-Ријеч је о кантонима који су доминантно бошњачки. Тузлански, Зеничко-добојски, Сарајевски, Гораждански и Унско-сански кантон у којим доминирају Бошњаци изразито су препознатљиви као готово немогући за живот Срба - нагласио је Радановић.

Према његовим ријечима, политика која је владала од 1992. до 1995. године на тим подручјима довела је до тога да се 541.000 Срба, који су ту живјели, исели из ФБиХ, што је нарочито примјетно у Сарајевском кантону који није ништа учинио да Срби могу остати.

Радановић је указао да је симптоматично за територију ФБиХ да је више Срба живјело на том простору 1996. године него данас.

Предсједвајућа Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је да се Изетбеговић, у изјави у вези са формирањем Клуба српског народа без стида дичи прогоном Срба из Сарајева и ФБиХ.

-Бакир Изетбеговић је по први пут био искрен, па јавно рекао да су истријебили Србе из Сарајева, а како би задовољили међународну заједницу, обезбједили су конвертите који се само изјашњавају да су Срби - рекла је Срни Вулићева.

Она је истакла да је јасно да будућности у БиХ нема све док се сије мржња и народи, попут српског и хрватског, мајоризују.

-Повријеђен због лошег изборног резултата, Изетбеговић у очају иде из лошег у лошији потез и доводи нас на пут „што више Изетбеговића, то мање БиХ" - рекла је Вулићева.
Она је напоменула да је искључиво ствар политичког корпуса у ФБиХ ко ће и шта бити у том ентитету.
-Нас се то не тиче. ФБиХ стагнира по многим питањима у односу на Републику Српску баш из разлога што нису имали карактерне вође већ послушнике међународне заједнице - додала је Вулићева.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана