Реаговања на изјаву Бећировића: Институције Српске учествују у креирању спољне политике

ГС
Foto: Анадолија

БАЊАЛУКА – Институције Републике Српске учествују у креирању спољне политике, те су непотребне и штетне изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића које негирају овлаштења ентитета у спољној политици.

Поручили су то сагоговорници Срне упућени у послове и везе дипломатије реагујући на изјаву Бећировића да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик данас би требало да са предсједником Србије Александром Вучићем усклади заједнички став о учешћу на самиту лидера ЕУ и земаља западног Балкана који ће бити одржан сутра у Тирани у чију су агенду увршжена питања проширења ЕУ и рата у Украјини.

-Ако предсједник Србије не буде ишао на овај скуп, онда и присуство Републике Српске у Тирани ће бити неизвјесно -  изјавио је Додик за Танјуг.

Бећировић рекао је да „неосновани ставови и неовлашћено мијешање Додика у питања која нису у његовој надлежности немају правну снагу“.

-Представници нижих административно-територијалних јединица у БиХ немају никаква овлашћења у вођењу спољне политике. Такође, сусједне државе не могу и никада неће моћи да одлучују о спољној политици БиХ. О томе одлучују надлежни државни органи -рекао је Бећировић, пренио је портал Кликс.

Савјетник за спољну политику српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић оцијенила је да је угао гледања Бећировића на вођење спољне политике БиХ бирократски и узак.

-Бећировић се вјероватно позива на уставну одредбу према којој Предсједништво води спољну политику БиХ. Међутим, он заборавља да се заједничке институције БиХ и њихове надлежности не могу одвојити од ентитета - из простог разлога што се њихови функционери бирају или делегирају у ентитетима, а не на цијелој територији БиХ - рекла је она.

Бабићева, која је и бивши замјеник министра иностраних послова БиХ, истакла је да су ти функционери приликом извршавања својих функција у институцијама БиХ заправо одговорни ентитетима.

Према њеним ријечима, на тај начин се наступ члана Предсједништва из Републике Српске креира управо у Републици Српској.

Амбасадор БиХ у Словенији Милорад Живковић изјавио је да институције Републике Српске учествују у креирању спољне политике, те да су непотребне и штетне изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ које негирају овлаштења ентитета у спољној политици.

Живковић је поручио да су такве изјаве посебно непотребне и штетне у периоду када се жели брзом имплементацијом изборних резултата успоставити власт на свим нивоима и показати међународној заједници да БиХ заслужује кандидатски статус за ЕУ.

-И много мање упућени знају да институције Републике Српске учествују у креирању спољне политике јер, на примјер, на приједлог предсједника Српске српски члан Предсједништва предлаже амбасадоре из реда српског народа, а документи које усваја Народна скупштина Републке Српске, а у вези су са спољном политиком, оквир су и смјер у којем дјелује српски члан у Предсједништву БиХ -", рекао је Живковић реагујући на Бећировићеву изјаву да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике".

Он је указао и на значај потезања виталног националног интереса, гдје Народна скупштина Републике Српске има посљедњу ријеч.

-То што остала два члана Предсједништва БиХ, поготово хрватски члан, у овом моменту немају своју базу и ослонац у Парламенту Федерације БиХ не значи да српски члан Предсједништва БиХ не треба да користи то и такво уставно право - рекао је Живковић.

Према његовим ријечима, Устав БиХ је дао довољно простора за добронамјерна и сувисла стручна тумачења која су везана за спољну политику, тако да политикантство и заједљиви коментари немају пролаз у озбиљној политици.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да највећи политички капацитет у Српској има Милорад Додик због чега је неспорно да он и одређује састав делегације и шта ће људи који представљају Српску у име БиХ говорити на предстојећем самиту лидера ЕУ и земаља Балкана у Тирани.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ да "представници нижих јединица немају овлашћења у вођењу спољне политике", Стевандић је рекао новинарима у Бањалуци да се ради о једном малом политичком спину који је лишен политичке реалности.

Стевандић каже да разумије Бећиревићеву потребу подилажења јавности у ФБиХ, јер сви добију рејтинг када нападну Додика.

Напомиње да је Додик предсједник највеће политичке партије у Републици Српској који је добио највише гласова и има највећу посланичку групу и највише мјеста у Влади Републике Српске.

- Додик ће имати и највише мјеста у Савјету министра, као што има и у Парламентарној скупштини БиХ гдје сам са њим у добрим коалиционим односима - истакао је Стевандић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица изјавио је да Српска има овлашћења да учествује у креирању спољне политике БиХ путем члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

-Бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић требало би да зна да за сваку одлуку која се односи на ратификацију међународних споразума и приступање било каквим другим организацијама, тијелима и дјеловање кроз међународне институције и регионалне иницијативе треба сагласност српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић - рекао је Мазалица.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић оцијенио је да је веома битно да Република Српска и Србија једна другу прате у наступу на међународној сцени, те да ће предсједници Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић донијети најбољу одлуку у вези са учешћем на сутрашњем самиту лидера ЕУ и земаља западног Балкана у Тирани.
Нешић је изразио очекивање да ће Додик и Вучић донијети најбољу могућу одлуку о томе, водећи рачуна и о Српској, и о Србији, али и о околностима у региону и свијету.

-То што ће Србија пратити Републику Српску или Република Српска Србију, не мора да значи да ће ићи на нечију туђу штету - истакао је Нешић.

Он каже да не разумије потребу бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића да уопште коментарише шта је посао предсједника Републике Српске.

-Додик и Вучић су људи који су већ дуго на челу Српске и Србије и не сумњам да ће донијети исправну одлуку у вези са учешћен на самиту, а Бећировићу савјетујем да види рачуна о политичкој сцени у ФБиХ одакле је и именован за члана Предсједништва БиХ - поручио је Нешић.

Он је нагласио Србија и Српска морају ускладити заједничку политику, јер и у Српској и у Србији живи већински српски народ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана