Реаговања из Српске након сједнице ЦИК-а: Незаконита одлука, биће поднесена жалба

ГС/Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Након одлуке ЦИК БиХ да је листић на којем је било прекрижено име Ненада Вуковића, а не квадратић ипак исправан и да према томе Ненад Вуковић има 12 гласова, колико и СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ стигла су бројна реаговања из Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у року од 24 часа бити поднесена жалба надлежном суду и кривичне пријаве против свих чланова Централне изборне комисије БиХ који су данас прекршили закон злоупотријебивши службени положај, како би нанијели штету једном политичком субјекту.

Додик је истакао да је ЦИК показао још једном да није способан да спроводи изборни процес у БиХ, да је злонамјеран и да као такав не служи ничему, осим доношењу политичких одлука по нечијем диктату.

"Ако има и мрва права у правосуђу БиХ ова одлука ЦИК-а мора бити поништена", нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, све што су према закону чланови ЦИК-а данас могли да ураде јесте да утврде да ли је прекршена процедура приликом избора делегата у Дом народа, што су и учинили и утврдили да није било повреде поступка.

"Према закону, нису имали право да улазе у то да ли је очигледно неважећи листић важећи, што су учинили. За то је надлежна комисија Народне скупштине Републике Српске од девет чланова у којој су били и чланови опозиције, који су сви сем једног потврдили да је листић неважећи. Да су и нашли да је нешто било неправилно у поступку једино што су могли да ураде по властитом упутству члан 17 став 2 је да пониште избор за делегате и врате поступак у Народну скупштину", рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Централна изборна комисије БиХ нема овлашћења да мијења одлуке парламента Српске, чија је Комисија за избор и именовање надлежна да спроводи изборе за делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. 

- ЦИК издаје сертификате делегатима. Дакле, ово што је ЦИК прихватио листић као важећи који је скупштинска Комисија за избор и именовање приликом ранијег гласања за делегате у Дому народа парламента БиХ прогласила неважећим јесте грубо кршење закона и свих моралних норми, што мора довести до смјене чланова ЦИК-а и њиховог процесуирања - рекао је Срни Стевандић.

Он је најавио да ће сутра у 12.00 часова бити одржана конференција за новинаре о правним пропустима у вези са спорном ЦИК-овом одлуком.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је незаконита одлука Централне изборне комисије БиХ да као важећи прихвати листић који је скупштинска Комисија за избор и именовање приликом ранијег гласања за делегате у Дому народа ПС БиХ прогласила неважећим.

- То што је ЦИК урадио јесте директно мијешање у избор делегата у Дом народа БиХ и изборну вољу грађана Српске - навео је Срни Врховац.

Врховац је рекао да је свим посланицима било јасно предочено упутство за гласање у коме је јасно стајало да је важећи листић онај у ком је стављен знак икс у квадрату испред предложене листе кандидата за делегате за Дом народа. 

Професор уставног права Милан Благојевић изјавио је да се не може начудити колико је ово друштво пробило дно бешчашћа, колико је духовно и душевно труло да нешто што је очигледно неважеће може прогласити важећим, као што је то данас учинила Централна изборна комисија ЦИК БиХ.

Благојевић је навео да је из тог листића, доступног на медијима, толико јасно да је онај ко је гласао дијагонално прецртао, а не заокружио, назив ПДП као странке.

"И то га је прецртао двјема дијагоналама, како с лијева на десно тако и с десна на лијево у квадратићу у којем је уписан назив те странке", навео је Благојевић у колумни.

Он је истакао да елементарна људска свијест и савјест, које су као такве преточене и у слово Изборног закона, кажу да се у том случају листић проглашава неважећим, пошто се не може неспорно утврдити изборна воља гласача.

У конкретном случају, Благојевић је појаснио да је на поменутом листићу гласач јасно прецртао цијели назив странке, што је јасан знак да тиме изражава своје незадовољство према тој странци и гласа против ње, а не да гласа за њу.

"Није од важности која странка је прецртана, да ли је то ПДП, СНСД или нека трећа странка. Могао је то бити и СНСД, да је назив те странке био написан на листићу и да је био прецртан. Правна посљедица би и у том случају била иста, будући да је само то истинска владавина права у којој закон једнако важи за све", навео је Благојевић.

Према његовим ријечима, у најбољем случају по оне који би да се код овог листића баве работом која је криминална, настојећи да очигледно неважећи листић прогласе важећим што је тешка злоупотреба положаја којом би се некоме противправно прибавила власт, треба имати у виду и сљедеће.

"Наиме, таквим гласањем бирач није исказао своју јасну вољу, јер из тога што у два наврата дијагонално прецртава цијело име странке на гласачком листићу у најмању руку није јасно да ли тиме гласа за њу или, пак, таквим прецртавањем исказује свој протест против те странке и тиме у ствари гласа против ње", навео је Благојевић.

Чим постоје овакве дилеме, додао је, то је онда школски примјер ситуације коју има у виду Изборни закон БиХ "када у члану 5.17. тачка 1) прописује да је гласачки листић неважећи ако је `испуњен тако да није могуће са сигурношћу утврдити којој је политичкој странци бирач дао глас`".

Он је навео да је очито да ова законска одредба за гласачки листић, да би са сигурношћу био важећи, тражи да се на њему не прецртава име политичке странке, већ да се то име заокружи, било заокруживањем квадратића поред назива странке или заокруживањем цијелог назива странке.

"Међутим, када бирач не заокружи политичку странку, већ јасно у два наврата дијагонално прецрта цијели назив странке као у случају конкретног листића, онда није могуће да се са сигурношћу утврди да ли је тиме бирач гласао за странку или је, у ствари, прецртавши назив странке тиме гласао против те странке и изразио свој протест према њој", навео је Благојевић.

Зато је, каже, ван памети и поштења инсистирање да се предметни листић прогласи важећим, као и да се исто може рећи кад ЦИК-а БиХ одлучи да упркос свему такав гласачки листић прогласи важећим.

Благојевић је истакао да то није само озбиљна злоупотреба јавне власти, која захтијева ургентну судску заштиту, већ и ко зна који по реду доказ актуелности мисли Иве Андрића који је давно запазио и мудро рекао, као да је гледао у будућност и наше робовање самовољи ОХР-а, како: "Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватања једног народа да здрав разум и прав суд у њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере".

"На таквој подлози могу да ничу само подлаци и робови, а никако здраво друштво и правна држава", закључио је Благојевић.

 Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници признала спорни 12 глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.

Спорни листић је раније проглашен неважећим приликом гласања у Народној скупштини, јер је био, како је тада наведено, погрешно заокружен или попуњен што значи да сада СНСД и ПДП имају исти број гласова за делегата у Дому народа парламента БиХ због чега је потребан поменути жријеб.

ЦИК је већином гласова закључила да је листић на којем је било прекрижено име Ненада Вуковића, а не квадратић, ипак исправан и да према томе Вуковић има 12 гласова, колико и СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Жалба на ову одлуку могућа је пред Апелационим судом БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана