Разоткривен план најјаче бошњачке странке: Кадрови СДА спасавају Осмицу

Дарко Момић
Разоткривен план најјаче бошњачке странке: Кадрови СДА спасавају Осмицу

БАЊАЛУКА - Предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија обавијестио је Државни безбједносни орган, као надлежно тијело у саставу Министарства безбједности, да је због повреде Закона о заштити тајних података БиХ потребно спровести додатне безбједносне провјере за генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Османа Мехмедагића.

Тим потезом Тегелтија је покренуо процедуру за одузимање права на приступ тајним подацима директору ОБА, а тиме и за његову смјену, али према тврдњама наших одлично упућених саговорника, Мехмедагић је уз подршку министарке спољних послова Бисере Турковић и врха СДА обезбиједио да се процедура оконча у његову корист.

- Осмица је обезбиједио да у другостепеној Комисији за рјешавање жалби у поступку безбједносних провјера сједе њему лојални људи, који ће, ако Државни безбједносни орган утврди да су створени сви услови да му се одузме право на приступ тајним подацима, уважити његову жалбу и тако га оставити у фотељи - објашњава наш саговорник.

Он истиче да је Тужилаштво БиХ управо због тога покренуло истрагу у оквиру које су службеници СИПА крајем прошлог мјесеца били у Министарству безбједности БиХ, додајући да су у протеклих 15-ак дана изјаву у својству свједока дали сви чланови Савјета министара, као и да је први саслушан шеф Сектора за тајне податке у Министарству безбједности Мате Милетић.

- Истрага се води због сумње да су Мурис Друшкић и Исмаил Сарић незаконито именовани за чланове Комисије за рјешавање жалби у поступку безбједносних провјера. Друшкић је бивши службеник ОБА и за члана Комисије именован је на Мехмедагићев приједлог, а спорно је то што је у тренутку именовања био пензионисан, док је Сарић именован иако није испуњавао услове да буде члан Комисије. Поред тога, Бисера Турковић је игнорисала приједлог бившег министра безбједности Фахрудина Радончића који је на то мјесто био предложио Сањина Прашовића и који је у потпуности испуњавао услове, али Турковићева је повукла његов приједлог и предложила Сарића. Захваљујући томе, Мехмедагић има већину својих људи у комисији, којима је задатак да уваже његову жалбу и оставе га у фотељи - објашњава наш саговорник.

Његово мишљење дијели и дугогодишњи радник служби безбједности Неђо Влашки. Он каже да је и без процедуре коју је покренуо Тегелтија, а коју треба да спроведе Државни безбједносни орган, постојао основ за разрјешење Мехмедагића са дужности, јер Закон о ОБА каже да директор ОБА може бити разријешен ако је против њега покренути кривични поступак.

- Закон каже може, али не и да мора бити разријешен, пошто о разрјешењу одлучује Савјет министара, јасно је да министри из СДА то не би подржали. Међутим, у случају да Осмици буде ускраћен приступ тајним подацима, било би сулудо да министри из СДА не гласају за разрјешење и тако на челу “тајне полиције” оставе особу којој је по закону забрањен приступ тајним подацима. Зато се Осмица обезбиједио тако што је у Комисију за рјешавање жалби у поступку безбједносних провјера убацио своје људе - каже Влашки.

Оптужница

Суд БиХ потврдио је 4. новембра оптужницу против директора ОБА Османа Мехмедагића и шефа Одјељења за сајбер безбједност ове агенције Мухамеда Пекића. Њих двојицу терете да су током августа ове године злоупотријебили свој службени положај или овлашћења, као и ресурсе и капацитете ОБА у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана