Разочарани што средства ММФ-а и даље леже на рачуну Централне банке

Срна
Разочарани што средства ММФ-а и даље леже на рачуну Централне банке

САРАЈЕВО - Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд изјавио је Срни да су као и други пријатељи БиХ, већ више пута јасно рекли да су разочарани и фрустрирани чињеницом да средства Међународног монетарног фонда /ММФ/ намијењена за подршку у хитним ситуацијама још леже на рачуну у Централној банци БиХ, и да се, поврх свега, за то плаћају додатне камате.

"Проналазак рјешења овог проблема је у договору политичких странака чији су представници у саставу Савјета министара", навео је Филд у одговору на питање Срне због чега Амбасада не реагује на блокаду расподјеле средстава ММФ-а у износу од 330 милиона евра за Републику Српску, Федерацију БиХ /ФБиХ/ и Брчко дистрикт, имајући у виду да су средства уплаћена на рачун Централне банке БиХ и да су неопходна с обзиром на посљедице епидемије вируса корона.

Званичници Републике Српске више пута су констатовали да Српска трпи штету због несређених односа у ФБиХ, односно расподјеле новца између федералног нивоа и кантона.

Члан Управног одбора Централне банке БиХ Драган Кулина рекао је да ће сутра бити одржана сједница овог одбора на којој ће чланови из Републике Српске тражити информацију о средствима ММФ-а која још нису распоређена ентитетима.

"Иако гувернер /Централне банке БиХ Сенад Софтић/ није уврстио у дневни ред сједнице ову тачку, колега /члан Управног одбора Централне банке Радомир/ Божић и ја тражићемо детаљну информацију о томе зашто средства ММФ-а нису пребачена ентитетима", изјавио је раније Кулина Срни.

Према његовим ријечима, сједница је заказана за сутра у 11.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана