Размотрен приједлог ребаланса буџета за ову годину

Срна
Размотрен приједлог ребаланса буџета за ову годину

БАЊАЛУКА - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог ребаланса буџета за ову годину, којим је буџет повећан за 188 милиона КМ и износи 3,613 милијарди КМ.

Буџетски приходи до краја године процјењују се на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ, рекла је раније министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Он је навела да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, а до краја године предвиђен је дефицит од 412 милиона КМ.

Видовићева је у завршној ријечи рекла да није било пандемије вируса корона да Република Српска не би имала потребу да се задужује на иностраном тржишту, већ би то могло да се уради да домаћем тржишту.

“Буџет Републике Српске не може поднијети овако тешке ударе. Овако тешке економске ударе као посљедица вируса корона не може поднијети ниједна земља. Не слажем се са оцјенама неких посланика да Република Српска нема никакве резерве јер да их није имала не би сигурно успјела ово све до сада да плати”, истакла је Видовићева.

 

Прописано извршење буџета за ову годину

 

Приједлогом закона о измјенама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину, по хитном поступку, прописује се начин извршења буџетског износа који је након ребаланса 3,613 милијарди КМ, рекла је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.
Она је то навела образлажући у Народној скуштини измјене овог закона који је размотрен у парламенту.

Видовићева је одговарајући на реплике појединих опозиционара рекла да предсједник Србије Алекандар Вучић уважава руководство Српске.

“Подсјетићу вас да је он рекао да се диви људима у Српској на који начин исплаћују плате”, рекла је Видовићева.

У образложењу овог акта се наводи да је у складу да Законом о буџетском систему Републике Српске прописано да је у случају да током фискалне године дође до смањења или повећања буџетских средстава, односно смањења или повећања буџетских издатака, неопходно извршити уравнотежење буџета путем његовог ребаланса.

Измјене овог закона доносе се по хитном поступку јер се по истом поступку доноси Ребаланс буџета Републике Српске за 2020. годину у складу Законом о буџетском систему Републике Српске.

“На овај начин би се обезбиједило извршење поменутог ребаланса и испоштовале планиране обавезе, а уколико не би било тако наступиле би штетне посљедице које се односе на неизмирење обавеза прописаних законима и другим правним актима Српске”, прецизирано је у образложењу измјена овог акта.

Одлука о пријевременом ступању на снагу Закона о измјенама закона о извршењу буџета Републике Српске за 2020. годину ступа на снагу наредног дана од објављивања у “Службеном гласнику Републике Српске”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана