Раст БДП-а у БиХ четири одсто

Срна
Раст БДП-а у БиХ четири одсто

САРАЈЕВО - У БиХ се у овој години очекује раст бруто домаћег производа /БДП/ од четири одсто, након смањења од 3,2 одсто у прошлој години, наводи се у најновијем издању Редовног економског извјештаја за западни Балкан "Зелени опоравак".

Како се економија БиХ опоравља, повећање стопе учешћа на тржишту рада и запослености остаће од кључног значаја, да би раст допринио смањењу сиромаштва, саопштено је из Канцеларије Свјетске банке у БиХ.

"Отклањање уских грла, која узрокују упорну дуготрајну незапосленост, као што је јачање учешћа на формалном тржишту рада, нарочито за жене, те усклађивање вјештина младих са захтјевима тржишта рада, биће од кључног значаја", наводи се у тексту.

У Извјештају се истиче да институционалне и реформе управљања и даље представљају кључне изазове на развојном путу БиХ и путу ка чланству у ЕУ.

Шеф Канцеларије Свјетске банке за БиХ и Црну Гору Кристофер Шелдон рекао је да је пандемија вируса корона повећала хитност спровођења структуралних реформи у БиХ.

Он је истакао да је Свјетска банка опредијељена за пружање помоћи властима у БиХ на доношењу дугорочних рјешења, којима ће се изградити отпорнија и инклузивнија економија у пост-пандемијском периоду, кроз унапређење људског капитала, јачање ефикасности јавног сектора, омогућавање раста приватног сектора и смањење осјетљивости земље на климатске промјене.

У извјештају је наведено да се регион западног Балкана опоравља од рецесије изазване вирусом корона прошле године, захваљујући бржем опоравку од очекиваног, тако да се предвиђа раст БДП-а од 5,9 одсто у овој, након пада од 3,1 одсто у претходној години, док је раст у региону предвиђен на 4,1 одсто у наредној години, те 3,8 одсто у 2023.

"Опоравак у цијелом региону резултат је јачања домаће и вањске потражње. Снажан опоравак домаће потрошње и путовања широм Европе подстакао је прилив дознака и прихода од туризма у јеку сезоне у љето ове године. Уз то, снажан опоравак економија развијених земаља подстакао је потражњу за извозом из региона", наглашено је у извјештају.

Из Свјетске банке упозоравају да је опоравак и даље крхак, те додају да рани знаци упозорења са тржишта рада захтијевају посебну пажњу креатора политика.

"Губици радних мјеста због рецесије и њених посљедица несразмјерно су погодили жене и младе, што би могло успорити напоре да се повећају константно ниске стопе активности радне снаге у региону. У овој години незапосленост младих порасла је на 37,7 одсто, што је за 5,4 одсто више од јуна прошле године, што је додатно погоршало изгледе за запошљавање младих", наведено је у извјештају.

Директор Свјетске банке за западни Балкан Линда ван Гелдер рекла је да ће пост-пандемијска будућност захтијевати да земље западног Балкана своје политике фокусирају на рјешавање кључних препрека, стварању нових радних мјеста и економској трансформацији, укључујући зелену транзицију.

Према њеним ријечима, свих шест земаља би имале користи од реформи у пословном окружењу, управљању и дигитализацији, што би допринијело расту и смањило јаз са земљама ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана