Расподјела вакцина из ЕУ за Балкан почиње у мају, највише ће добити БиХ

Тањуг
Расподјела вакцина из ЕУ за Балкан почиње у мају, највише ће добити БиХ

БЕЧ - Аустрија је потврдила да ЕУ планира да од маја до августа дистрибуира 651.000 доза "Фајзер и Бионтек" вакцине против вируса корона у шест земаља западног Балкана, а од тога ће БиХ припасти највише - 214.000.

- Овом иницијативом показујемо да не желимо да регион Западног Балкана заостаје за Европском унијом - рекао је аустријски министар спољних послова Александер Шаленберг на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Европска комисија је у јануару изнијела план механизма за подјелу вакцина, а Аустрија је потврдила да ће бити координатор те помоћи за западни Балкан и да ће ову расподјелу можда пратити и неке наредне.

Аустријски министар је рекао и да је вриједност испоруке 11 милиона евра и да ће вакцине бити плаћене из фондова помоћи ЕУ земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у Унији.

- Ово нема апсолутно никакве везе са обезбјеђивањем вакцина за Аустрију или друге државе ЕУ - рекао је Шаленберг, чија се влада суочава са све већим јавним незадовљством због спорог темпа вакцинације.

Потврђено је и да ће се вакцине дистрибуирати од почетка маја и да ће БиХ добити 214.000 доза, а слиједе Албанија са 145.000 и Сјеверна Македонија са 119.000, док је за Србију намијењео 36.000.

Ројтерс наводи да Србија има једну од највиших стопа вакцинације у Европи, али да се у четири друге земље бивше Југославије и Албанији које нису чланице ЕУ имунизација доста спорије одвија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана