Раскинут уговор са “Батагоном”

Д. М.
Раскинут уговор са “Батагоном”

Бањалука - Влада Републике Српске усвојила је јуче закључак да швајцарска компанија “Батагон” није испунила уговорне обавезе о откупу потраживања Републике Српске од Фабрике глинице “Бирач” и ставила ван снаге раније потписани меморандум и закључке, те задужила Пореску управу и фондове да раскину уговор са том компанијом.

Влада Српске негативно је одговорила, након што је швајцарска компанија упркос ранијем договору, затражила да купи потраживања само једне институције Српске од ФГ “Бирач”, а да у каснијим периодима парцијално откупљује остала потраживања у укупном износу од 43 милиона КМ.

У одговору Владе Српске на овакве захтјеве потенцијалних партнера јасно се наводи да оваквим условима нису задовољни и да се понуда у виду парцијалног плаћања одбија.

- Према потписаном Меморандуму и закључцима Владе, “Батагон” може да плати потраживања у цјелости, а уколико се то не прихвати и уколико из ове компаније остану при ставу да желе парцијално плаћање, наредни корак морао би бити раскид уговора - саопштено је раније из Владе Српске.

У одговору Владе Српске такође стоји да је у понуди коју је “Батагон” ставио на разматрање, недвосмислено дефинисано да је на откуп стављен пун износ потраживања, те да свака друга понуда доводи у питање реализацију откупа потраживања.

- Поменућемо још једном и да су вам у моменту ваше понуде биле познате све правне околности у вези са судским поступцима који су се водили у вези са предметним. Како сте и сами навели у вашем акту да је “Батагон Интернационал АГ” чврсто опредијељен да успјешно реализује предмет потраживања, она су могућа у оквиру поменутих докумената - Меморандума о разумијевању између Владе Српске и “Батагон Интернационал АГ” и закључака Владе Српске - наведено је у одговору Владе “Батагону”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана