Рајчевић: Одбијање уписа универзитета у регистар није став Агенције

Срна
Рајчевић: Одбијање уписа универзитета у регистар није став Агенције

Бањалука - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић је у писму Европској комисији истакао да одбијање уписа јавних универзитета из Српске у регистар високошколских установа БиХ није став Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, већ директора Енвера Халиловића мимо њеног статута.

Рајчевић је у писму нагласио да је Халиловић ову одлуку донио без сагласности својих замјеника, наводи се у писму објављеном на интернет-сајту Владе Српске. "Будући да је статутом Агенције предвиђено да одлуке доносе директор и замјеници из реда друга два народа консензусом, такође, указујемо да је све будуће разговоре потребно водити искључиво уз присуство оба замјеника директора како би могући договори били легитимни и легални", навео је Рајчевић.

Он је подсјетио да на јучерашњем састанку у организацији Делегације ЕУ у БиХ на коме су учествовали замјеник шефа Мисије ЕУ Калдун Син и директори Агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Биљана Војводић и Енвер Халиловић, потврђено да нема напретка у договору у вези са уписом акредитованих установа из Српске у Регистар.

У писму се подсјећа да је током састанка констатовано да не постоје никакве суштинске препреке, нити сметње у погледу испуњавања захтјева критеријума и стандарда од стране установа из Српске, него да је ријеч само о вјештачки конструисаним бирократским препрекама.

"Позивамо још једном Делегацију ЕУ да у оваквој ситуацији као референтни извор података посматра и регистре установа које се воде на нивоу Српске као надлежне образовне власти, али и Центра за признавања на нивоу БиХ који представља ЕНИК/НАРИК центар БиХ", рекао је Рајчевић.

Он је напоменуо да се у складу са духом Лисабонске конвенције која предвиђа да се у случајевима препознавања система високог образовања увијек поступа у корист странке, односно у овом случају десетине хиљада студената универзитета из Српске, као и академске заједнице и самих високошколских установа.

"Указујемо и на то да је БиХ земља комплексног административног уређења, те да би стога требало имати у виду и добре европске праксе земаља у којима дјелује већи број агенција за осигурање квалитета у области високог образовања као што су Белгија, Њемачка, Шпанија, Холандија", навео је Рајчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана