Рајчевић: Изградња студентских домова неупитна

Срна
Рајчевић: Изградња студентских домова неупитна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас да се неће одустати од изградње студентских домова у Источном Сарајеву, те да постоји план да се изгради и нова зграда Ректората и Музичке академије.

 “Цијела ова ситуација са панемијом вируса корона знатно је успорила динамику и Министарства и Владе када је ријеч о редовним активностима. Ми смо, у једном режиму Републичког штаба за ванредне ситуације, морали више да дјелујемо, него да се бавимо овим питањима која смо започели, али од изградње нећемо одустати”, рекао је Рајчевић након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем и проректорима.

Он је навео да је данас разговарао са ректором да се планови прошире и на изградњу зграде Ректората, те изразио увјерење да ће радови ускоро почети, како би то питање било трајно ријешено.

Рајчевић је истакао да вирус корона није пореметио континуитет академске године, те да се Министарство спрема за све варијанте каква год епидемиолошка ситуација била на јесен, додавши да онлајн настава, као принцип, постаје дио нових законских рјешења.

“Ми, као ресор високог образовања смо то дочекали прилично спремни у смислу мјера које смо предузимали и као Републички штаб за внредне ситуације и менаџменти високошколских установа у Републици Српској. Ми смо одмах након обуставе редовне наставе, омогућили одвијање онлајн наставе”, рекао је ресорни министар.

Након састанка са ректором и проректорима, Рајчевић је присуствовао и конститутивној сједници Уније студената Републике Српске на којој је Стефан Слијепчевић изабран за предсједника Уније, а Никола Бојић за потпредсједника.

“Унија студената Републике Српске је најважни партнер Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и оно што смо конципирали у овом мандату, кроз принципе реформе високог образовања, све што смо конципирали и предвидјели радимо због самих студената. У том смислу је врло битно да чујемо и мишљење студената о свим мјерама које планирамо, али и које смо до сад предузели”, рекао је Рајчевић.

Он је нагласио да Министарство кроз Унију студената Републике Српске добија најбоље репрезенте студентских интереса.

“Вјерујем да са новим законским рјешењима у високом образовању и са здравим дијалогом на релацији студенти, академско особље и Министарство да ћемо доћи до свих циљева које смо предвидјели кроз реформу високог образовања”, рекао је Рајчевић.

Нови предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић захвалио је делегатима који су га једногласно подржали, те је обећао да ће на најбољи начин штитити права и интересе студената.

“Акценат ће бити на повећању квалитета образовања на оба јавна универзитета у Српској, на начин пооштрења критеријума за избор у звање, што је регулисано новим Законом о високом образовању”, објаснио је Слијепчевић.

Он је похвалио и нови Закон о високом образовању којим је, између осталог. обезбијеђено бесплатно школовање свим студентима који у року очисте годину.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић честитао је представницима студената на именовању, те изразо наду да ће на најбољи могући начин репрезентовати Универзитет у Источном Сарајеву.

Он је рекао да јуче на састанку са ректором Универзитета у Бањалуци није одлучено да студијски програм Медитеранска пољопривреда дјелује у Требињу, при Универзитету у Бањалуци, те да Универзитет у Источном Сарајеву од 2012. године има лиценциран тај програм.

“Лиценца и даље важи. Ми смо 2013. године расписали конкурс за пријем студената на тај студијски програм и пријавила су се два кандидата. Ми смо схватили да интересовање не постоји, а самим тим је и студијски програм неодржив”, појаснио је Кулић.

Он је рекао да Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву дјелује на три локације /Источно Сарајево, Бијељина и Власеница/, те да још једну локацију није могуће финансијски покрити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана