Раилић и још двије особе оптужени за убиство Башића, пријети им доживотна робија

Небојша Томашевић
Foto: Дражан Поздеровић, Архива

САРАЈЕВО - Далибор Раилић звани Дуги из Приједора и још двије особе оптужени су за убиство начелника криминалистичке полиције у Приједору Раденка Башића.

Осим Раилића за убиство Башића оптужени су Александар Миљатовић (34) из Санског Моста и Игор Репајић (32) из Бањалуке.

Оптужница, коју је подигло Тужилаштво БиХ их терети и за кријумчарење наркотика.

 

Поред поменуте тројке,  за шверц наркотицима оптужени су Харис Гудељ (36) из Приједора, Мирјана Вујовић (43) из Билеће, Жељко Симић (43) из Бијељине, Александар Ивковић звани Саша (37) из Билеће, Горан Гвозден (40) из Градишке. 

Како је саопштено из Тужилаштва БиХ, оптужени се терете за организовани криминал, повезан са више тешких кривичних дјела  почињених у периоду од 2020. до 2022. године, укључујући и убиство.

У оптужници се наводи да су оптужени, након претходног међусобног договора коришћењем криптованих апликација „Скај“ и „Аном“ кријумчарили  дрогу кокаин и марихуана.

Наводи се да су наркотике у више наврата, кријумчарили, транспортовали, скривали и даље пласирали на илегалном нарко-тржишту у БиХ, као и иностранству.

Раилић је затим, стоји у оптужници, велике износе новца, које је незаконито стекао чињењем кривичних дјела а нарко- криминала, користио за куповину станова, некретнина, скупоцјених возила, те је држао на банковним рачунима. Због тога је  од Суда БиХ затражено и извршено блокирање имовине оптуженог.

Према оптужници Раилић је организовао групу људи са циљем убиства начелника крим-полиције Приједор, Раденка Башића, а ради спречавања истрага за организовани криминал и кријумчарење опојних дрога. Миљатовића и Репајића терете да су приступили тој организованој групи.

- У оквиру те групе је оптужени Миљатовић дана 21. марта ове године починио тешко убиство Раденка Башића употребом ватреног оружја на јавном мјесту у раним јутарњим часовима, које је због суровости извршења, као и чињенице убиства полицијског службеника, тешко нарушило безбједносну ситуацију у Приједору и цијелој БиХ – навели су у Тужилаштву. 

Истиче се да се  оптуженима на терет ставља организовани криминал, неовлашћен промет опојних дрога,  прање новца и тешко убиство као кривично дјело за које се по важећем закону може изрећи казна доживотног затвора.

Наводе оптужнице Тужилаштво  ће доказивати позивањем 76 свједока, четири стручна вјештака из различитих области, као и прилагањем више стотина доказа, међу којима и докази из "Скај" и "Аном" апликација, добијени у међународној правној помоћи и међународном размјеном доказа од партнерских институција земаља ЕУ и свијета.

Оптужница ће током дана бити прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Раније су извори „Гласа Српске“ навели да се Раилићуе на терет ставља да је за 50.000 евра наручио убиство Башића те да је Миљатовић  током испитивања у полицији признао да је  убио Башића.

Башић, начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Приједор, убијен је у том граду хицем из пиштоља 21. марта у јутарњим часовима. Док је пјешице ишао на посао,  с леђа је упуцан у потиљак, након чега је убица побјегао.

Миљатовић је током испитивања навео да је пуцао кроз пластичну кесу, након чега је пиштољ бацио у Врбас. Оружје из којег је пуцано није нађено ни до данас.

Миљатовић је након злочина скинуо одјећу у којој је био и запалио је.

Раилић је до сада више пута осуђиван због насилничког понашања и покушаја убиства, а посљедња пресуда му је изречена само мјесец прије убиства Башића.

Налази се у притвору који му је продужаван због опасности од бјекства, као и опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу и прикривати доказе. У притвору је и због опасности да би могао вршити утјецај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана