Радови код моста “Братољуб” теку планираном динамиком: Прелаз завршавају и прије истека рока

Ведрана Кулага Симић
Радови код моста “Братољуб” теку планираном динамиком: Прелаз завршавају и прије истека рока

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Изградња новог граничног прелаза код моста “Братољуб”, који већ спаја БиХ и Србију, одвија се без проблема, тако да је могуће да сви радови буду окончани и прије уговореног рока.

Након што су почетком године отклоњене финансијске препреке, а градња прелаза повјерена зворничкој фирми “Еникон-градња”, радови су почели половином марта. Нови помак ка коначној реализацији важног пројекта за братуначку регију направљен је у уторак када су министри у Сарајеву дали зелено свјетло предложеном споразуму између Савјета министара БиХ и Владе Србије о изградњи и успостављању новог заједничког граничног прелаза на локацији Братунац - Љубовија, са извјештајем о преговорима.

Изградњом овог прелаза са приступном саобраћајницом на територији БиХ се, како је потврђено “Гласу Српске”, наставља добра сарадња БиХ и Србије, након што је договорен пројекат изградње моста преко Дрине на локацији Братунац - Љубовија.

Овај гранични прелаз биће заједнички царински терминал за БиХ и Србију и први такве врсте у региону. Фирма “Еникон-градња” Братунац је носилац конзорцијума више фирми које ће изводити радове, а, према уговору, треба да буду завршени за 350 дана. Вриједност радова је око 14 милиона КМ, а инвеститор је Управа за индиректно опорезивање БиХ.

Директор “Еникон-градње” Мирослав Лазаревић истакао је за “Глас Српске” да радови на терену иду планираном динамиком, те да до проблема није довела ни пандемија вируса корона.

- Рок за завршетак радова је март идуће године и до тада ће дефинитивно пројекат бити завршен. Немамо проблема у раду. Сва потребна опрема је раније, прије пандемије, била наручена. Рок за завршетак радова неће бити пробијен, могуће је и да раније завршимо посао, али не бих сада да обећавам - рекао је Лазаревић.

У документу који је усвојен у уторак на сједници Савјета министара БиХ наведени су епилози ранијих састанака који су одржани са колегама из Србије. Приједлог споразума биће достављен Предсједништву БиХ у процедуру. За потписника у име БиХ је предложен министар комуникација и транспорта. Изградња моста “Братољуб”, у дужини од 227 метара, трајала је од октобра 2015. до маја 2017. године и коштала је око 13 милиона евра, али због непостојања прелаза још није у функцији.

Србија је завршила изградњу моста и приступне путеве са своје стране, а Српска изградњу приступних путева из правца Братунца, док плато за царински терминал и гранични прелаз са надстрешницом површине 2.000 квадратних метара треба да изгради БиХ.

Велика очекивања

Начелник Братунца Недељко Млађеновић веома често истиче да нови мост и гранични прелаз имају огроман значај за привреду и становништво, те развој Братунца и Љубовије, али и шире регије. Када све буде стављено у функцију, биће, како наглашава, знатно скраћени транспортни правци за превоз људи и робе, смањени трошкови и убрзан промет робе, чему ће допринијети и заједнички терминал на којем ће истовремено радити цариници из БиХ и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана