Радончић потврдио да подноси оставку: СББ више није у власти на нивоу БиХ

ГС
Радончић потврдио да подноси оставку: СББ више није у власти на нивоу БиХ

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић потврдио је на конференцији за новинаре у Сарајеву да ће на ову функцију поднијети оставку и нагласио да је учешће СББ-а, чији је лидер, у власти на нивоу БиХ завршена прича.

Нагласио је да његов потез не треба драматизовати "јер је ријеч о акту који се дешава у свим демократијама свијета".

- Ово није предизборни потез. Учешће СББ-а у власти на ниву БиХ је завршена прича. Ако имате стратешку разлику са својим коалиционим партнером и ако је он задужен, јер је добио више гласова на изборима, да спроводи политику, потпуно је коректно да изађе и кажете ја се не слажем са тим. Нема никаквих полемика, свађа, зли крви, свако ради свој посао. Увијек ћу се трудити да својим пријатељима из СДА да помогнем гдје мислим да раде корист из општег добра – казао је Радончић.

Рекао је да је Министарство безбједности, према подјели међу странкама, добила СДА и препустила га СББ-у.

- Не видим ниједан разлог да већ на првој сједници Представничког дома Парламента БиХ не буде именован Бошњак из СДА за насљедника и за министра – рекао је Радончић.

Што се тиче Федерације,  напомиње да је СББ ту у техничком мандату и фактички није дио владајуће коалиције "осим да одрађујепосао док ХДЗ и СДА не направе нову коалицију".

- Не знамо до када ће то трајати. Неће бити исхитрених потеза..Што се тиче Тузланског кантона и Кантона Сарајево, владе су за сада стабилне - рекао је Радончић.

Радончић је поновио да постоје три разлога због којих се одлучио на оставку те да је чекао крај пандемије и именовање свог замјеника.

Први разлог је, казао је, различито схватање мигрантске кризе њега и, с друге стране члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића и министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић. Он је подвукао да се залагао за легалну депортацију 9.500 илегалних миграната који су велики безбједносни ризик.

- Они су стали на страну пакистанског амбасадора и који не схватају и не идентификују мигрантски сигурносни проблем - говори Радончић.

Као други разлог истиче личну процјену да су односи СДА, СНСД-а и ХДЗ-а такви да задуго неће направити добар амбијент за рад у Савјету министара БиХ. Он сматра да је Савјет министара талац односа СДА, ХДЗ и СНСД и да понекад треба "изаћи из приче за коју мислите да није добра".

Као трећи разлог је истакао аферу "Респиратори".

-Не желим рећи да је премијер ФБиХ Фадил Новалић крив и не желим о томе да одлучујем, сви су невини док се не докаже супротно, али притисци су велики. У овом процесу не видим ништа антибошњачки. Прављење мете од тужилаца ја не могу гледати, а нереаговати - казао је Радончић.

Рекао је да је о оставци информисао лидера СДА Бакира Изетбеговића и предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију и да ће поднијети неопозиву оставку чим се сједница Савјета министара заврши.

Додао је да се нада да ће избори у Мостару бити одржани, а што се тиче СББ-а изразио је могућност креирања коалиције за Мостар по узору на Сребреницу.

На питање шта ће бити са именовањем директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА), Радончић је рекао да је предложио Дарка Ћулума и да би био сретан да се тај посао данас заврши.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана