Радончић: Истраживање криминала није удар на народ

Срна
Радончић: Истраживање криминала није удар на народ

САРАЈЕВО- Министар безбједности БиХ изјавио је данас да је недопустиво да неко мисли да један еклатантан криминал, гдје је неко покрао и уништио 10,5 милиона КМ помоћи, треба да се извуче на бази политичке вике да је истраживање корупције удар на један народ.

Коментаришући јучерашње пуштање на слободу ухапшених у афери "респиратори", Радончић је рекао да су одбрана и Тужилаштво двије равноправне стране пред Судом БиХ и да у том смислу и одлуке Суда не треба коментарисати.

- Ја сам први рекао да треба дозволити премијеру да се брани са слободе, знајући колико то може да усложи ситуацију у Влади ФБиХ. С друге стране, недопустиво је ако неко мисли да један еклатантан криминал, гдје је неко покрао и уништио 10,5 милиона КМ помоћи и то су урадиле некомпетентне личности, некомпетентне фирме, то је опрема која, не само да је погрешна него је и опасна по грађане, треба да се извуче на бази политичке вике да је истраживање корупције удар на један народ - рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Напомињући да корупција мора да буде истражена, он је навео да неће бити у Министарству безбједности ако ће побиједити тенденције које ће охрабривати криминал, и то системски криминал, који је опасан за сваку земљу на начин да се то претвара у заштиту националних интереса.

Он је нагласио да је то његов први став у овом тренутку, а о томе шта ће касније урадити обавијестиће јавност.

Радончић је оцијенио да се све треба истражити, сваки евентуални криминал који се догодио у најемотивнијем тренутку пандемије, али без политичких притисака.

Главни тужилац БиХ Гордана Тадић је у петак  истакла да је истрага у случају "Респиратори" правна, а не политичка интервенција и оптужила лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића за директан притисак на Тужилаштво БиХ и њу.

Изетбеговић је рекао да је хапшење премијера ФБиХ Фадила Новалића, кадра СДА у оквиру афере “Респиратори” „удар на Бошњаке“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана