Радончић: БиХ неће бити рута слободног кретања миграната

Агенције
Радончић: БиХ неће бити рута слободног кретања миграната

САРАЈЕВО - Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је данас у Бихаћу да БиХ неће бити рута слободног кретања миграната који желе да се домогну ЕУ.

Након састанка са премијером Унско-санског кантона Мустафом Ружнићем, Радончић је рекао да је БиХ његов приоритет, затим безбједност и комодитет њених грађана, а тек онда брига о мигрантима. 

"Не можемо дозволити да затрпамо БиХ и од ње направимо највећи паркинг за мигранте који не желе овдје, већ у друге европске земље. Немамо право да уништимо живот овог кантона, туризам, слободу наших људи да се крећу", истакао је Радончић, те додао да ће мигрантски центри у Бихаћу бити угашени. 

Према његовим ријечима, Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара требало би да преузме хуманитарни аспект кризе, а не да се "крију по кабинетима, као што су то радили минуле три године". 

Према његовим ријечима, у БиХ је потребно измијенити законе из области безбједности, али и закон о азилу, те распоредити мигрантску кризу на, како је рекао, цијелу земљу, преносе федерални медији. 

Он је рекао да мора престати притисак међународне заједнице да БиХ прими већи број миграната, него што је то реално. 

Радончић сматра да се са пријатељима из ЕУ и хуманитарних организација мора разговарати на другачији начин, односно да се мора постићи договор о подјели кризе унутар институција у БиХ. 

"Ово није процес који ће трајати једно љето, већ више деценија. Зато смо сви као одговорни људи у обавези да направимо озбиљне планове и стратегије како да будемо солидан партнер међународној заједници, али како да то не претворимо у властито национално и економско самоубиство", закључио је Радончић. 

Ружнић је рекао да је коначно, након двије године упозорења, дошао неко ко разумије у каквом стању Унско-сански кантон и колико је мигрантска криза погодила овај дио БиХ.

 

О изазовима са којима се суочава служба за послове са странцима

Радончић je данас посјетио и  Службу за послове са странцима у Бихаћу гдје је упознат о проблемима са којима се суочава ова служба усљед мигрантске кризе, посебно недостатком људства, материјално-техничке опреме и адекватних просторија за регистрацију миграната.

Радончић је рекао да ће бити рјешавани ови проблеми, те додао да је Служба добила нових 100 метара квадратних канцеларијског простора у Бихаћу, што ће знатно олакшати поступање у раду са мигрантима, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара. 

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић упознао је Радончића о изазовима са којима се суочава Служба у условима повећаног прилива миграната. 

Ујић је констатовао да Унско-сански кантон, који је у надлежности теренског центра Бихаћ, сноси највећи терет повећаног прилива миграната. 

У саопштењу се додаје да је Радончић дао пуну подршку раду Службе за послове са странцима, те истакао да ће ова година бити још изазовнија него претходне, када је у питању прилив миграната у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана