Радојичић: Постојеће мјере се продужавају до 13. априла

ГС
Радојичић: Постојеће мјере се продужавају до 13. априла

БАЊАЛУКА - Градоначелник Игор Радојичић рекао је да је након засиједања градског Штаба за ванредне ситуације одлучено да се све постојеће мјере продужавају до 13. априла.

Радојичић је појаснио да се продужују све превентивне мјере за још 14 дана, а односе се на градски превоз, предшколско васпитање, трговинску и угоститељску дјелатност, занате и услуге, јавна окупљања.

Он је истакао да је Штаб донио одлуку да се све свечаности планиране за обиљежавање 22. априла, Дана града, отказују, а да евентуално бити уприличено само полагање вијенаца у зависности од ситуације каква буде тај дан.

Радојичић је рекао је да је ситуација у вези са вирусом у фази успона иако је спријечено експлозивно и велико ширење, те да још има контрола кластера у Бањалуци, али и у Републици Српској, али да је наредних 14 дана потребно задржати све мјере и дисциплиновано их извршавати.

Он је навео да је тренутно у Бањалуци 135 позитивно на вирус, а више од 2.500 у изолацији или под здравственим надзором, као и да је у граду више карантина.

Радојичић је позвао све Бањалучане да озбиљно схвате све мјере које су до сада биле на снази да би се спријечило преношење вируса, те напоменуо да је Градски штаб за ванредне ситуације донио и неколико нових мјера и одлука.

Према његовим ријечима, од сутра ће кроз неколико ланаца доставе бити омогућена достава лијекова за лица старија од 65 година, а о томе су обавијештени породични љекари, којима старија лице треба да се јаве телефоном уколико имају потребу за терапијом.

Градоначелник Бањалуке је истакао да ће Градска управа омогућити да се у потпуности реализује план инвестиција, који је предвиђен у овој години у износу већем од 39 милиона КМ.

Градски штаб утврдио је и сет економских мјера, односно да се за поједине дјелатности које су потпуно забрањене или којима је ограничено дјеловање утврде олакшице, субвенције или отписи. “Пословни субјекти и предузетници имаће право на субвенцију комуналне таксе у износу од 100 одсто за март и април, ако им је рад обустављен, а од 50 одсто ако је ограничен”, појаснио је градоначелник Бањалуке и додао да ће обвезници плаћања накнада за јавну површину бити ослобођени путем додијеле субвенције.

Закупци пословних простора у власништву града, који имају уговоре под посебним условима, биће ослобођени закупа за три мјесеца, као и закупци пословних простора, власништву града, који су у комерцијалном закупу, а рад им је обустављен, док ће они чији је рад ограничен бити ослобођени обавезе за два мјесеца.

Радојичић је рекао да ће се средства за подстицај за развој пољопривреде од милион КМ преусмјерити по посебном програму да би примарно била омогућена проширена прољетна сјетва, планско засијавање што већих површина, подршка пољопривредницима и обезбјеђење производње хране у овој години.

Град је одлучио да портфељ Градског гарантног фонда у најмањем износу од 500.000 КМ усмјери на субвенцију камата пословним субјектима за пласман кредита у узносу од 10 милиона КМ.

Донесена је и одлука да се мјесечни износи за јавне вртиће за март смање за 50 одсто, а за април да се не плаћају.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је да је у последња 24 часа у овој здравственој установи прегледано 29 лица са акутним респираторним тегобама.

Овај Дом здравља врши надзор над 2.500 лица у кућној изолацији или подлијежу здравственом надзору, док је око 1.000 лица изашло из здравственог надзора послије 14 дана.

Тодоровићева је навела да је у Студентски центар “Никола Тесла” у Бањалуци у току јучерашњег дана смјештено 72 лица чије је здравствено стање стабилно и задовољавајући

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана