Радојичић: Погоршана епидемиолошка ситуација у Бањалуци, смањити кретање у већим групама

ГС
Радојичић: Погоршана епидемиолошка ситуација у Бањалуци, смањити кретање у већим групама

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је дошло до погоршања епидемиолошке ситуације у посљедњих десет дана, рекао је градоначелник Игор Радојичић, те подвукао да се смањи број контаката са непознатим особама и кретање у већим групама.

У овом тренутку Бањалука има преко 1.000 заражених.

- Вирус је у популацији. Не можемо зауставити епидемију, она је регионална и глобална, дјелимично можемо да утичемо на динамику - истакао је Радојичић на конференцији за новинаре након сједнице Градског штаба.

Истакао да је једина добра вијест то да је стопа смртности ниска.

Он је позвао грађане да смање број контаката и на тај начин заштите своје и здравље својих најближих, указавши на обавезно ношење маски.

Након сједнице Градског штаба за ванредне ситуације, Радојичић је истакао да је обавезно кориштење маски за сва лица у свим затвореним просторима.

"Сваки службеник у јавним установама, као и запослени у услужним дјелатностима дужан је одбити услужити свако лице које не носи маску, а контроли органи дужни су му изрећи казну", рекао је Радојичић.

Кад је ријеч о ношењу маске на отвореном, Радојичић је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације јуче донио закључак којим та мјера од данас постаје обавезна.

"Када је ријеч о боравку у затвореном, све јавне установе и предузећа дужни су ограничити број лица у складу са препорукама и омогућити одржавање физичке дистанце од два метра", објаснио је Радојичић.

Он је нагласио да је донесена мјера строге контроле било каквих посјета домовима за стара лица, те да се старијим лицима препоручује што мање кретање на јавним мјестима.

Радојичић је напоменуо и да је препоручена обустава свих јавних организованих окупљања.

"Нисмо се одлучили за забрану јавних окупљања због могућих политичких тумачења. А сваки политички субјекат мора бити одговоран према грађанима кад је ријеч о организовању предизборних скупова", рекао је Радојичић.

Он је истакао да ће наредних дана бити одржани састанци са надлежним органима како би се утврдило на који начин организовати изборни процес у датим околностима.

Радојичић је навео да је контролним органима наложено да контролишу све угоститељске објекте, те да ће они објекти у којима се утврди било који од прекршаја, бити контролисани свакодневно.

"Налаже се масовна организована дезинфекција свих јавних затворених или кориштених простора. Градска власт ће организовати и финансирати масовну дезинфекцију наредних седам дана и то у јавним установама, градској управи, предшколским установама, на подручијима дјечијих игралишта и спортских терена, у домовима за старе и дјецу, у дневним центрима, на јавним саобраћајницама и у заједницама етажних власника", нагласио је Радојичић.

Када је ријеч о привреди, трговини, угоститељству, занатству, фризерима, фитнес центрима и теретанама, Радојичић је рекао да им се налаже да у сопственој организацији или ангажовањем професионалних лица до понедјељка обаве дезинфекцију.

Радојичић је истакао да је евидентно изразито погоршање епидемиолошке ситуације, јер је значајно повећан број обољелих, што је напрегнуло примарну здравствену заштиту и капацитете Универзитетског клиничког центра /УКЦ/.

Радојичић је навео да циљеви Штаба за ванредне ситуације остају исти.

"Први је очување живота људи, односно што мање фаталних исхода, други је очување здравља становништва, нарочито угрожених група, а трећи минимизација економских и социјалних посљедица епидемије", поручио је Радојичић.

Радојичић је додао да циљ мора бити да се сачува што већи број радних мјеста и да се што мањи број људи социјално угрози.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић изјавила је да је у изолацији 1.619 особа, док је активан 1.001 случај.

"Подаци су изузетно забрињавајући ако имамо у виду да се са вирусом боримо од марта. Апелујемо на грађане да повећају ниво одговорности, јер свако погоршање ситуације представља додатни притисак на здравствени сектор и може имати несагледиве посљедице", додала је Тодоровићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана