Радојичић о случају старе аутобуске станице: Уставни суд БиХ наставља ударе

НН
Радојичић о случају старе аутобуске станице: Уставни суд БиХ наставља ударе

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ наставља ударе, а након удара на пољопривредно земљиште Републике Српске на удару је јавни интерес града Бањалука.

Рекао је то градоначелник Бањалуке Игор Радојичић на ванредној конференцији за новинаре поводом одлуке Уставног суда БиХ којом се укида одлуке Врховног суда Републике Српске да земљиште "старе аутубуске станице" и Музеј савремене умјетности РС припадају граду, а одлуком Уставног суда БиХ власник овог земљишта у центру Бањалуке је компанија "Аутопревоз".

Радојичић је додао да сматра да је Уставни суд БиХ оруђе које се користи против интереса Републике Српске, а сада и против интереса града Бањалуке.

- Овај суд је постао генератор обликовања БиХ након што је ОХР престао да ради - казао је Радојичић.

Додао је да је један од одговора на ово коначно доношење закона о Уставном суду БиХ.

- Ово није само питање композиције овог суда већ и надлежности, јер се овај суд представља као Врховни суд БиХ, а БиХ нема врховни суд - објаснио је први човјек Бањалуке.

Додао је да град, на челу са њим неће пристајати на уцјене ниједног инвеститора.

- Све правне и политичке могућности које град има користиће у борби. Ако неко хоће да се игра са градом имамо механизме којим ћемо да се боримо - рекао је Радојичић.

Позвао је сву културну јавност у Бањалуци, али и све политичке субјекте да се заједно боре против приватизације и деложације Музеја савремене умјетности РС.

- Сматрам да у овом случају има посла и за истражне органе. Треба да се испита како су нестајали документи из 1970-тих година - закључио је Радојичић.

 Уставни суд БиХ поништио је пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци, којом су граду раније били додијељени ово земљиште и зграда ове културне институције.

Овим је завршен судски процес који је трајао 16 година, а Уставни суд БиХ је поништио пресуду на основу уговора о замјени некретнина између "Аутопревоза" и града из 1979. године, а на снази је оставио пресуду Окружног привредног суда у Бањалуци из октобра 2017. године, која иде у корист "Аутопревоза", према којој се тај уговор не прихвата.

Овај судски спор је отворен 2004. године када је град захтијевао да се земљиште код старе аутобуске станице и музеја, које је у центру града, упише као његово власништво тражећи да се утврди правна ваљаност Уговора о регулисању међусобних односа у вези са дислокацијом старе аутобуске станице у Бањалуци који су њихови правни претходници закључили још 16. октобра 1979. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана