Радницима регрес од 100 КМ током шест мјесеци: Компромис синдиката и управе ЖРС

ГС
Радницима регрес од 100 КМ током шест мјесеци: Компромис синдиката и управе ЖРС

БАЊАЛУКА - Синдикати и Управа Жељезница Републике Српске, пронашли су компромисно рјешење. Умјесто траженог линеарног повећања плата у износу од 150 марака, договор је да у наредних шест мјесеци сви запослени примају регрес од 100 марака.

У наредних шест мјесеци 1.985 радника Жељезница Републике Српске примаће регрес у износу од 100 марака. Представници синдиката, постигнутим договором су дјелимично задовољни, преноси РТРС.

- Овим регресом од 600 марака у шест мјесеци ће добити сви радници - рекао је предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила. Горан Чамџић

Предсједник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Златко Марин нагласио је да ће видјети шта ће након тих шест мјесеци, јер долази нова година и доноси се нови буџет.

- Урадићемо и колективни уговор, видјећемо зависи од прихода - додао је Марин.

Средства за исплату регреса су већ обезбијеђена у буџету предузећа, посљедица је то повећања прихода од реализованих услуга превоза енергената.

- Имамо обезбијеђена средства за исплату ових средстава. Настојаћемо у наредном периоду да повећањем превоза нових роба, нових превоза да испунимо ове задатке, да направимо предуслове да то буде трајна активност у наредном периоду - истакао је, в.д. генералног директора Жељезница Републике Српске Жељко Радић.

Ресорни министар Недељко Ћорић наглашава да ЖРС биљеже добре пословне резултате током ове године. План је да се од Нове године износ који ће запослени у наредних шест мјесеци примати као регрес угради у плате.

- Радницима Жељезница су већ повећане плате ове године. Овдје постоји само један проблем што су жељезничари, уназад годинама, њихов статус је урушаван и не можемо га ми баш значајно поправити за двије - три године - рекао је министар саобраћаја и веза Републике Српске.

У току мјесеца биће покренут и јавни оглас за добровољни одлазак у пензију запослених са смањеном радном способности уз стимулативну отпремнину, што ће омогућити пријем нових адекватних радника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана