Радници оду са домаћом фирмом, а онда пребјегну Нијемцима

nezavisne.com
Радници оду са домаћом фирмом, а онда пребјегну Нијемцима

Бањалука - Поред хроничног проблема с радним визама, домаћа предузећа која путем деташмана изводе грађевинске радове у Њемачкој све чешће напуштају радници које одведу да зарађују у једној од најјачих економија свијета.

Спасоја Албијанић, директор предузећа “Монтинг монтажа” из Бијељине, а које преко деташмана послује у овој земљи, каже како је овај проблем све израженији. 

Њемачке, а све чешће и словеначке фирме у Њемачкој чим виде добре раднике, лобирају за себе и нуде им добре услове. Било је случајева гдје су радници одлазили иако су услови били лошији. Једноставно, сматрали су како добијају неку сигурност, а касније су одвели и породице са собом, казао је Албијанић. 

Додаје како је због тога веома тешко сачувати радника.

“Ми смо имали спорадичних случајева, али ни близу колико неки други имају. Наши радници путем даташмана зарађују од седам до 14 евра по сату, од тог износа једини трошак им је храна. Остале трошкове, попут стана и превоза, покрива предузеће”, рекао нам је он.

Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала Привредне коморе Републике Српске, каже како домаће привредно друштво визира радника, а он с том улазном визом једноставно пређе да ради у њемачку фирму. 

Према његовим ријечима, то је недопустиво.

“Редовним путем на радну визу би морао да чека најмање двије године, а овако сачека да му домаће предузеће то уради за неколико мјесеци”, каже Петровић.

Према његовим ријечима, неопходно је и мијењати начин заказивања термина за визе, који се, према његовој оцјени, показао као врло неефикасан.

Предлаже да коморе умјесто привредних друштава обављају те послове, као што је случај у Србији.

У Србији то функционише на начин да привредна друштва у комору донесу спремну документацију, а онда се преко ње рјешава.

“Процедуре тамо трају око 15 дана, док наше фирме овдје чекају и до три мјесеца”, каже Петровић.

Иначе, од укупно 2.000 деташмана, Републици Српској је расподијељено 666 на 28 привредних друштава, док је остатак припао Федерацији БиХ и њиховим предузећима. Деташманска година траје од 1. октобра текуће до 30. октобра наредне године.

У Спољно-трговинској комори БиХ за “Независне” кажу како је искориштеност деташмана у првих девет мјесеци деташманске године 88 одсто.

Додају како су у име привредних друштава из грађевинског сектора који успјешно раде на захтјевном њемачком тржишту у више наврата аплеовали према надлежним институцијама и организовали састанке како би се ријешили проблеми у вези с терминима, али да до сада није било много слуха.

Подсјећамо, под термином деташман подразумијева се посебан вид пословне сарадње између предузећа са територије једне државе које на основу склопљеног уговора с предузећем из друге државе изводи радове у тој држави.

Бенефити по привреду БиХ су вишеструки, првенствено јер радници зарађени новац троше у својој земљи, у којој се плаћају и обавезе по основу доприноса. Само у РС се годишње по том основу слије око 35 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана