Радна дозвола странцима за 15 дана

Маријана Миљић Бјеловук
Радна дозвола странцима за 15 дана

БАЊАЛУКА - Странци у Српској требало би убудуће да имају поједностављену процедуру када је ријеч о запошљавању на домаћем тржишту, а надлежни ће у року од 15 дана морати да одлуче да ли су испуњени сви услови за добијање радне дозволе.

То би требало да омогуће измјене Закона о запошљавању страних држављана и лица без држављанства који је по хитном поступку упућен у парламентарну процедуру. Овај закон наћи ће се пред посланицима Народне скупштине Српске 31. маја.

Разлог за доношење овог закона садржан је у потреби да се поједностави процедура за прибављање докумената који се прилажу уз захтјев послодавца за издавање радне дозволе и скрати вријеме њеног издавања.

- То би требало до допринесе рјешавању тренутног недостатка потребне радне снаге у Српској - наведено је у образложењу тога акта.

Измјеном закона омогућено је достављање љекарског увјерења о радној способности из земље поријекла или земље уобичајеног боравка странца преведеног од стране овлашћеног судског преводиоца.

- Предложеним законом дефинисано је и да, ако филијала Завода за запошљавање изда радну дозволу на основу љекарског увјерења које је издала земља поријекла, странац је дужан прије заснивања радног односа приложити љекарско увјерење које је издала надлежна здравствена установа РС - наведено је у измјенама закона.

Тим актом скраћено је и вријеме издавања радне дозволе, јер је Завод за запошљавање обавезан у року од 15 дана од подношења захтјева за издавање радне дозволе да донесе одлуку о томе.

- Тиме се олакшава комплетан поступак запошљавања странаца, али и омогућује лакши долазак до дефицитарне радне снаге и несметано пословање домаћих послодаваца - наведено је у измјенама закона.

Због недостатка радне снаге Унија удружења послодаваца РС је покренула иницијативу за измјену поменутог закона да би било обезбијеђено лакше прибављање љекарског увјерења странца које се прилаже уз захтјев за издавање радне дозволе.

- Имали смо до сада проблеме када је ријеч о запошљавању странаца. Тако човјек на примјер треба да дође у БиХ да извади љекарско увјерење и да онда поднесе захтјев за радну дозволу, па се врати кући. Затим чека да му одобре тај захтјев па онда долази поново. Тражили смо да се то увјерење у потпуности избаци, али нека признају и страна. Боље и то, него ништа - рекао је “Гласу” први човјек Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Навео је да су тражили и краћи рок за издавање радних дозвола те додао да је тренутно период за одлучивање о томе 60 дана.

- За 15 дана треба да одлуче да ли издају дозволу. Не треба да о томе одлучују два мјесеца, јер утврђују само да ли има потребе за тим кадром или нема - поручио је Тривић.

Нагласио је да ће измјенама поменутог закона бити поједностављена процедура за довођење стране радне снаге, за којом вапи РС.

- Тренутно ми имамо захтјеве за издавање 2.000 радних дозвола. У идућих 15 дана требало би да буде донесена одлука о повећању квота радних дозвола - навео је Тривић.

Подсјетио је да у свим подручјима у РС недостаје радне снаге од пољопривреде, до прехрамбене и дрвне индустрије.

Квоте

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић рекао је да су упутили захтјев Влади Српске за повећање квоте радних дозвола на 1.000.

- То је наш приједлог. Послодавци траже још већи број радних дозвола па нека Влада одлучи - навео је Вујичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана