Радмановић:Према Дејтону БиХ нема имовину, не може се књижити оно што је власништво Српске

Срна
Радмановић:Према Дејтону БиХ нема имовину, не може се књижити оно што је власништво Српске

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је питање имовине у БиХ ријешено Дејтонским мировним споразумом и да имовина коју користе Оружане снаге БиХ не може бити књижена на БиХ, која, према Дејтону, нема имовину.

- У Анексу четири јасно стоји шта припада БиХ. Ту нема имовине. Не може се на БиХ књижити нешто што је власништво Републике Српске, или ФБиХ, или неког кантона. Не постоји уставни основ за то, нити ће ко то дозволити - рекао је Радмановић, коментаришући тврдње министра одбране у Савјету министара БиХ Сифета Поджића да перспективна војна имовина треба да сматра да је то питање ријешено у Дејтону и да је тим документом јасно речено колико имовине и територије припада Српској, а колико ФБиХ.
Радмановић наводи да се то питање често користи у политичке сврхе и додатно усложњава односе у БиХ, те подсјећа да та тема у БиХ прави проблеме у посљедњих десетак година и од појављивања захтјева "пет плус два".

- Чињеница је да се не може уписати на БиХ оно што је на територији Републике Српске јер то не пише у Дејтону, а тај документ је тачно регулисао колико територије јој припада. Не може се једностраном одлуком нешто уписати на БиХ и не може се промијенити тај дејтонски однос када је ријеч о територији и имовини - наглашава Радмановић.
Он је рекао да војска и Оружане снаге БиХ функционишу иако користе имовину Републике Српске или неког другог дијела БиХ и додао да таквих рјешења има и у другим земљама.

Радмановић је навео да имовина која више не буде требала Оружаним снагама БиХ у било ком дијелу БиХ остаје и на кориштењу и у власништву дијела БиХ на којем се налази.

- То ствара само проблеме и Поджић је под притиском неких кругова дао такву изјаву - сматра Радмановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана