Радмановић: Уставни суд се поново ставио изнад закона и Устава

Срна
Радмановић: Уставни суд се поново ставио изнад закона и Устава

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да у Сарајеву очекују да Уставни суд БиХ ради оно што они нису могли да остваре политичким средствима, што је изузетно опасно не само за питање имовине, него по цјелокупне односе у БиХ.

Радмановић је оцијенио је да је бесмислена одлука Уставног суда БиХ којом је ван снаге стављен Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти у Републици Српској и да је очигледно да је Уставни суд БиХ поново подлегао притиску политичких екипа из Сарајева уз садејство појединих представника међународне заједнице.

"Уставни суд БиХ поново се ставио изнад закона и Устава БиХ. Највећу одговорност за такво понашање сносе појединци из међународне заједнице који су у протеклом периоду подржавали вануставно дјеловање Уставног суда што су обилато користили бошњачки политичари подносећи апелације чији је исход унапријед био познат", рекао је Радмановић Срни.

Он је подсјетио да, по Дејтонском мировном споразуму, имовина припада искључиво ентитетима и да се Уставни суд БиХ одлучујући по апелацији бошњачких делегата у Дому народа поново бавио питањима која су ван оквира надлежности те институције.

"Домаће политичке снаге годинама не могу да постигну договор о имовини. Када се прије десет година било близу договора, поново су сарајевски политичари уз подршку странаца тај договор срушили. Сада у Сарајеву очекују да Уставни суд ради оно што они нису могли да остваре политичким средствима што је изузетно опасно не само за питање имовине, него по цјелокупне односе у БиХ", рекао је Радмановић.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана