Радмановић: У БиХ се мора убрзаније радити на путу ка ЕУ

Срна
Радмановић: У БиХ се мора убрзаније радити на путу ка ЕУ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је Срни да домаће институције треба брже да испуњавају обавезе БиХ на путу ка Европској унији /ЕУ/.

Он је рекао да су се специјални представник ЕУ Јохан Сатлер и амбасадори земаља Квинте на састанку у сриједу, 8. јула, понашали као неко ко хоће да помогне, а не као неко ко хоће да наређује, што се дешавало у БиХ у неком ранијем периоду.

"Добили смо похвале за договор о буџету и роковима који су дати на састанку који смо имали у Источном Сарајеву - да буџет буде усвојен до 21. овог мјесеца, мада ја сматрам да смо требали бити у фази припрема буџета за наредну годину. Но добро је да буџет буде усавојен", рекао је Радмановић.

Он је истакао да је на том састанку било говора и о наредним задацима који се тичу пута БиХ према ЕУ.

"Представници ЕУ похвалили су формирање Одбора за сарадњу парламента БиХ са Европским парламентом. То је важна ствар до које смо такође тешко дошли. Тај одбор ће вјероватно почети да ради на домаћем плану идуће седмице, а онда ће планирати сарадњу са Европским парламентом", најавио је Радмановић.

Он је додао да је током сусрета разговарано и о проблему тероризма.

"Тај разговор нисмо довели до краја нити је на таквом састанку могуће ту тему довести до краја. И ми и међународни званичници смо указивали на такву опасност, на неријешена мигрантска питања о којима нисмо озбиљно разговарали јер она нису у Европској агенди", рекао је Радмановић и оцијенио да је то био добар састанак.

На констатацију Срне да је један од задатака које БиХ треба да испуни и усвајање Ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, која већ двије године чека на усвајање, јер се иако припремљена и усаглашена упорно "скида" са сједница Савјета министара и у прошлом и у овом сазиву потезима министара из СДА, Семихе Боровац и Бисере Турковић, Радмановић је рекао да је одраније познато због чега бошњачка страна није дозволила да тај документ буде усвојен.

"Чињеница је да ми ни након 25 година нисмо у стању да се договоримо о томе како процесуирати ратне злочине и да смо сви незадовољни. Свака страна мисли да је оштећена и по суђењима и ономе што није пресуђено за њихове жртве. Мора постојати релевантни договор између представника конститутивних народа како се у будућности понашати када је ријеч и о злочинима и о помирењу, које нисмо постигли", тврди Радмановић.

Говорећи о договору да ове године локални избори буду одржани и у Мостару, након 12 година паузе, Радмановић је рекао да је СНСД "помогао" у оба дома парламента БиХ да буду усвојене измјене Изборног закона како би и овај град "коначно ушао у демократске изборне процесе као и остали дијелови БиХ".

"Сматра, да је то добро. Проблеми који могу настати након тога нешто су сасвим друго. О томе већ говоре неки политичари иако нису потпуно ушли у срж измјена. У овој фази је битно да смо дошли до измјена Изборног закона који гарантују изборе у Мостару. Да ли ћемо успјети да их одржимо заједно са овим локалним или мјесец дана након тога, видјећемо", рекао је Радмановић.

Замјеник предсједавајућег Клуба ХДЗ-а БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул рекао је Срни да су Сатлер и амбасадори земаља Квинте на састанку добронамјерно указали на потребу испуњавања 14 приоритета Европске комисије који се тичу БиХ.

"Састанак је одржан у оптимистичној атмосфери због актуелних догађања која се тичу усвајања Изборног закона у вези Града Мостара и извјесног усвајања буџета институција БиХ. Те двије ствари отклањају све спекулације око будућих локалних избора. Постављени су неки амбициозни рокови", рекао је Кожул и додао да су и званичници из БиХ упозорили да се у свему морају испоштовати и процедурални кораци.

Кожул је истакао да је на састанку постојао "општи консензус да се сви приоритети ставе на дневни ред парламента и да се динамика испуњавања приоритета убрза, уколико је могуће".

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је на састанку било ријечи о 14 европских приоритета и да међународни представници траже да се у БиХ брже проводе реформе.

"Оно што ја очекујем када је ријеч о 14 приоритета јесте активнији приступ Савјета министара. Дом народа је на крају процедуралног пута и очекујем да Савјет министара и Представнички дом убрзаније раде, да се сустиже застој који траје већ двије године", рекао је Изетбеговић и додао да се очекује од Савјета министара да брже предлаже законе и стратегије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана