Радмановић: Садржај писма Изетбеговића и Звиздића лажан

Срна
Радмановић: Садржај писма Изетбеговића и Звиздића лажан

БАЊАЛУКА - Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић рекао је да је лажан садржај писма које су бошњачки чланови колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић и Бакир Изетбеговић упутили на стотине адреса разних представника међународне заједнице, те да нису имали право на њега.

Радмановић је навео да је Устав БиХ предвидио договор о свему, те када се деси да неко искочи из тог договора, онда су се представницима међународне заједнице слала писма која су била посљедица неуставног понашања и недоговарања.

“Међутим, они су мимо овлаштења искористили садашњу ситуацију јер су тренутно предсједавајући, те заједно послали писмо у свијет, а један дио свијета не разумије да нас има шест”, рекао је Радмановић вечерас за РТРС.

Он је напоменуо да су Изетбеговић и Звиздић писали у име једног и другог дома Парламентарне скупштине, којима управљају колегијуми од по три човјека, те да то није случајно, него због конститутивних народа, који имају иста права.

Оси тога, додао је он, писмо је послато под меморандумом Парламентарне скупштине БиХ, а о томе је требало да се сагласе колегијуми оба дома, што се није догодило.

Говорећи о садржају писма, Радмановић је истакао да је лажан, сконцентрисан да каже како је Република Српска крива за ситуацију у БиХ, иако већ четврту годину нема Владе Федерације БиХ /ФБиХ/.

“Као да смо заборавили да је потпуно срушен демократски изборни принцип у ФБиХ, да не функционише Уставни суд, нема Владе, а премијер је на оптуженичкој клупи и хиљаде других ствари”, навео је Радмановић.

Он сматра да се нападом на српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и СНСД, те тврдњама да су криви за све, не може изаћи из проблема у БиХ.

“Из проблема се може изаћи само договором. Политичка ситуација у БиХ је врло компликована и сада је много гора него што је била претходних година”, рекао је Радмановић.

Он је навео да никада у Предсједништву БиХ није било једноставно и увијек је било тешких ријечи, тешко су се усаглашавали ставови, али да се никада није дешавало да предсједавајући Предсједништва самоиницијативно, без усаглашавања платформе, оде у УН и одржи говор.

“То је потпуно рушење уставног поретка, конститутивности народа, те консензуса који је неопходан у БиХ у сваком моменту да би боље функционисала”, рекао је Радмановић.

Он је истакао да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић сасвим другачије функционисао у неким ранијим периодима и да је до промјене дошло вјероватно због притиска сарајевског политичког круга да се нешто ради у корист тога, а не за договарање.

Радмановић је навео да је, због немогућности договора, власт у Републици Српској рекла да хоће да се врати изворном Дејтону.

Према његовим ријечима, повлачење сагласности на формирање Оружаних снага БиХ, Управе за индиректно опорезивање и Високог судског и тужилачког савјета, јесте битка за самосталну Републику Српску у дејтонској БиХ.

“Дејтон је обезбиједио значајну самосталност ентитетима, па чак и одређеним кантонима, а ту самосталност смо губили, како наметањем неразумљивих одлука високих представника, тако и што смо понекад и сами прихватали пренос надлежности из рационалних ствари и ко зна због чега”, рекао је Радмановић.

Он је оцијенио да је БиХ сазрела да функционише без високог представника.

Радмановић је навео да Кристијан Шмит, умјесто да сачека да види како ће се тракавица око његовог признања или непризнања у Савјету безбиједности завршити, по договору ко зна с ким шаље чудно писмо за једног озбиљног политичара и тражи да се обрати парламенту БиХ.

Он је тај потез оцијенио чудним и зато јер Шмит унапријед зна да се обраћа посланицима од којих га велики број не признаје за високог представника.

Радмановић сматра да није немогуће да се десе санкције члановима из СНСД-а, али да су они већ навикли на то, као и да санкције нису рјешење ни за шта.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана