Радмановић: Пред свима је велики посао

Срна
Радмановић: Пред свима је велики посао

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић сматра да је добро што је овај дом конституисан у складу са законом мјесец дана након избора и да је то за овакву БиХ велика ствар што је формирана већина која је изабрала Колегијум дома.

Он истиче да слиједи избор Савјета министара, те да је пред свима велики посао.

"То показује да сви убудуће желе да раде и сматрам да је то добро, а о плановима рада треба сачекати избор Савјета министара за који се надам да ће много озбиљније радити него до сада и да ћемо имати велики број приједлога закона који су на европском путу", рекао је Радмановић новинарима након конститутивне сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Он је навео да у БиХ постоји опште опредјељење за улазак у ЕУ
и да је то можда једино око чега се сви у БиХ слажу.

Парламент БиХ треба да изабере и своје органе, додао је Радмановић, а то је конституисање клубова и радних тијела који имају значајну улогу , те да је задатак Представничког дома и избор Савјета министара и да је комисија надлежна за тај посао изабрана данас.

Коментаришући тврдње СДА да је "нека коалиција формирана иза кулиса", Радмановића је рекао да је СДА први пут у опозицији и да се у тој улози врло тешко сналази.

"Жао ми је што се тако понашају и очито је да се у тој улози не сналазе јер је ријеч о странци са највише посланика, али данас све што су радили било је против Пословника", навео је Радмановић додавши да је тешко коментарисати њихове тврдње о коалицији и њихову жељу да праве проблеме.

Он је напоменуо да је у БиХ направљен споразум између ХДЗ и "осморке", да се то односи на Федерацију БиХ и да су позвали СНСД да им се прикључи као легитимни побједник на свим нивоима са великим бројем гласова.

"СНСД није направио коалициони споразум и тек слиједе договори око неких кључних стратешких питања које ми хоћемо из СНСД-а да предложимо у име Републике Српске, а вјероватно и они из федералне коалиције и то је садашње стање", напоменуо је Радмановић и додао да ће то бити актуелно када се буде припремао избор Савјета министара.

Радмановић није желио да говори о именима која би се могла наћи у Савјету министара из Републике Српске и оцијенио је да су сва у домену спекулација, те да је прво на реду конституисање Владе Републике Српске.

Осврћући се на тврдње Централне изборне комисије /ЦИК/ који је изразила жаљење што нису присуствовали конститутивној сједници Представничког дома, Радмановић је рекао да сматра да од ове сједнице не треба правити циркус.

"Са ставовима ЦИК-а не слаже се готово нико ко је био данас у сали и то је могло да изазове низ проблема, а политичка странка којој припадам потпуно је незадовољна њиховим радом, имамо низ аргумената", напоменуо је Радмановић.

Он је додао да ЦИК не контролише процесе из своје надлежности па и оно што пишу.

"Нису свој посао завршили и данас смо имали једног посланика мање из СНСД-а захваљујући неажурности ЦИК-а коме треба 15 дана да умјесто Радована Вишковића, који се повукао са позиције посланика, верификују Љубицу Миљановић. Нису завршили свој дио посла кривећи за то пошту", навео је Радмановић.

Радмановић је оцијенио да ЦИК ремети укупно стање у БиХ и да што прије треба изабрати легални ЦИК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана