Радмановић: ЕУ нема алтернативу и у томе се сви слажемо

Г.С.
Радмановић: ЕУ нема алтернативу и у томе се сви слажемо

Поред унутрашњег договора, морамо направити озбиљне кораке према ЕУ, и то нема алтернативу, и у томе се сви слажемо, а то је ријеткост. Али треба нам помоћ и из Брисела, јер то је двосмјеран пут, истакао је Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, гостујући на РТРС-у.

-  Много развијеније земље, мање сложене у својој организацији са дужим периодима демократије налазе се у кризи, и није им лако, а шта ми да кажемо онда? - пита се Радмановић.

Он наглашава да ипак, и није све тако црно, и да су неки резултати постигнути. 

- Има неких резултата које смо постигли у ових 25 година. Нажалост мало причамо о њима. Често доминирају теме попут економске кризе, исељавања, политичка препуцавања, то нас је навело да то све ставимо у други план. Ових дана очекујем да ће тројица лидера, Додик, Човић и Изетбеговић имати неке разговоре. Све што се урадило јесте плод договора, оно што се нисмо договорили, нисмо ни остварили. Ево и примјер набавке вакцина, види се да имамо потпуно различита мишљења о томе - истиче Радмановић.

 Радмановић наглашава да је договор примјенљив само уз поштовање принципа Дејтонског споразума.

- Има оних који причају о нама, а не желе да воде рачуна о нама. Лидери се договарају, не довољно, али се договарају. Различито тумачимо Дејтонски споразум, и унутар БиХ, и ван ње, а требало би да то буде једноставно. Економски развој, заједнички живот једних поред других треба да буду доминантне теме. Међутим, ми се увијек лакше сукобљавамо него договарамо. Када се договарамо, онда нам нису потребни странци - тврди Радмановић.  

По његовом мишљењу кључ успјешног функционисања БиХ јесте и тијесна сарадња са Србијом и Хрватском.

- Са Србијом и Хрватском имамо 90 одсто границе, то су земље са којима имамо највећу економску размјену, то су земље у којима су и два наша констутивна народа. Понекад политичком Сарајеву смета када Београд помаже Србе, а Загреб Хрвате, али и та помоћ је произилази из паралелних специјалних односа. Ова сарадња је кључ и напретка БиХ, и што прије то сви схвате, биће нам боље свима - каже Радмановић.

Он се осврнуо и на промјене у САД, као и Њемачкој, односно одласку Трампа и Меркелове.

- Код нас је много важније шта ће бити у САД и Њемачкој, али не мора и не смије да буде то доминантна тема у БиХ. Политика САД неће имати огроман заокрет када је у питању Балкан. Могуће се мање корекције, али ништа спектакуларно. И треба да будемо јасни, па то су унутрашња питања тих држава, о чему даље да причамо - нагласио је Радмановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана