Радмановић: Циљ Српске врaћање изворном Дејтону

Срна
Радмановић: Циљ Српске врaћање изворном Дејтону

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ рекао је да је циљ свега што се ради у Републици Српској враћања изворном Дејтону и да ће Народна скупштина, вјероватно, на приједлог садашње владајуће коалиције усвојити одређене одлуке о враћању свих надлежности.

“То је посао који се не може завршити преко ноћи. И то је још једна могућност за разговоре у оквиру БиХ”, каже Радмановић.

Он је навео да већина у Републици Српској сматра да је боље имати самосталну Републику Српску, него да буде у БиХ, али да у СНСД-у нико није авантуриста.

“Сви реално процјењују политичку ситуацију и знају да је садашња реалност међународно призната БиХ састављена од два ентитета”, рекао је за “Аваз ТВ” Радмановић и додао да све што се ради јесте с циљем враћања изворном Дејтону, што није ван БиХ.

Он је констатовао да је БиХ земља Бошњака, Срба, Хрвата и два ентитета и да Република Српска хоће сва она права која јој Устав БиХ, односно Анекс четири Дејтонског мировног споразума, омогућује.

“Хоћемо да имамо права која нам је устав обезбиједио, пошто су нам дијелом одузета, хоћемо да их вратимо, а, ако до тога не дође, онда и могућност самоопредјељења”, навео је Радмановић.

Он истакао је да представници Републике Српске у заједничким институцијама не блокирају њихов рад.

“Суштина је да је Народна скупштина Републике Српске, коју сви који радимо овдје признајемо као врховни орган, рекла да нема услова за доношење одлука. Није рекла да се не ради, него да нема услова за доношење одлука, осим у ситуацијама када процијенимо да је то штетно за Републику Српску”, рекао је Радмановић.

Констатујући да је тачно да због тога већина радних тијела на нивоу БиХ не ради, Радмановић је навео да Предсједништво БиХ ради више од осталих јер је процјена српског члана Милорада Додика да се тамо могу доносити штетне одлуке, што он настоји да спријечи.

“Остали органи, углавном, не раде кад треба доносити одлуку”, рекао је Радмановић и додао да због тога за сада нема сједница парламентарних домова, а да ће се видјети како ће бити убудуће.

Говорећи о допунама Кривичног закона БиХ које је на истеку мандата донио тадашњи високи представник Валентин Инцко, Радмановић је рекао да се ради о кукавичком чину, који је узроковао крупне политичке проблеме.

“Знао је да ће изазвати проблеме свима, народима, свом насљеднику. Тиме што је урадио блокирао је све и довео до још горе климе него што јесте, скоро онемогућио договор”, нагласио је Радмановић.

Према његовим ријечима, Инцко је разрадио вербални деликт, забранио слободу мишљења, говорења, што је такође кукавички.

“У сваком случају, одузима нам значајно вријеме у БиХ за разговоре”, каже Радмановић.

Када је у питању наставак рада заједничких институција, Радмановић је поручио да све три стране морају да попусте и да се мора пронаћи компромис.

“Морамо наћи рјешења за то, која јесу повратак Уставу. Да ли је то повратак Уставу сав онакав какав ми тражимо из Републике Српске или нека друга рјешења, не може се рећи у овом моменту”, рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома.

Он је истакао да је пут за превазилажење свих проблема у БиХ разговор, у којем све стране морају попуштати да би био постигнут договор.

Према Радмановићевим ријечима, да би у БиХ све функционисало како треба, потребно је да Федерација БиХ ријеши своје проблеме, укључујући и имплементацију прошлих општих избора.

Радмановић се слаже да су потребне измјене у Изборном закону БиХ, али сматра да максималистички захтјеви не воде томе, посебно када се примичемо години пред изборе када је тешко шта промијенити.

Када је у питању улога ЕУ у томе, он је оцијенио да ЕУ има нереалне захтјеве и да они, иако су мало модификовани, неће проћи.

“Европа на овом простору може успјети само ако нас повуче у ЕУ без икаквих услова, ако наставе са испуните овај услов, па онај, што ми нећемо урадити за 30 година, нема ништа од ових земаља западног Балкана”, каже Радмановић.

Упитан о томе у ком је својству српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик наступао на Самиту несврстаних у Београду, Радмановић је рекао да је то питање за Додика, али да је испред њега писало да је члан Предсједништва БиХ.

Катастрофална ситуација у вези са обавјештајном службом

Замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ Небојша Радмановић изјавио је да је ситуација у вези са Обавјештајно-безбједносном агенцијом /ОБА/ БиХ катастрофа и да Република Српска има аргументе да ова агенција ради против ње.

Своју оцјену Радмановић је објаснио тиме да се у нормалној процедури и у складу са прописаним ротацијама не могу замијенити неки људи у ОБА.

“То не смије да се дешава у једној овако важној служби за државу. Оваквим начином рада доприносе рушењу БиХ, умјесто супротно”, упозорио је Радмановић, додавши да је у свакој озбиљној земљи у свијету обавјештајна служба њен темељ.

Он је подсјетио да Република Српска никада није добила никакав извјештај о раду ОБА.

“Имамо аргуменате како ради против Републике Српске, њених изабраних функционера, како уз помоћ једног дијела сарајевског политичког естаблишмента не дозвољава да се промијени први и неки други људи”, рекао је Радмановић за “Аваз ТВ”.

Према његовим ријечима, сви су упознати о проблему са дипломама директора ОБА Османа Мехмедагића, истрагама, компромитујућим снимцима, што је у свакој земљи довољно да се промијени тај човјек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана