Радикални муслимани пријете новинару због Мујановића

Срна
Радикални муслимани пријете новинару због Мујановића

БЕОГРАД - Радикални муслимани пријете убиством новинару Мухамеду Ковачевићу из Сарајева који је истраживао злочине џелата Срба Хусеина Мујановића, ратног управника затвора у Храсници, пишу београдске “Вечерње новости”.

Ковачевић је испричао за “Новости” да је пресуда од Мујановићу десет година робије оправдана и исправна, те се нада да ће иза решетака завршити још најмање 15 особа због злочина над Србима у Храсници и Илиџи.

“Посебно се то односи на ратног команданта Фикрета Превљака, данас једног од најважнијих људи СДА и Бакира Изетбеговића”, истиче Ковачевић.

За Мујановића тврди да је пред рат дошао у Храсницу и да је “санџачком линијом” која је већ била ту, именован за управника затвора или логора.

“Захваљујући екипи храсничких бандита, Хусо је искористио тај моменат да малтретира Србе са Храснице. Знао сам и комшију Србина којег је лично тукао Мујановић. Погинуо је 1996. године и није стигао да да изјаву”, навео је Ковачевић.

“Новости” пишу да је Мухамед Ковачевић 18 мјесеци истраживао ратне злочине над Србима са Илиџе и Храснице и један је од првих људи са Илиџе који је јавно проговорио о злочинима Мујановића и храсничких бандита над Србима.

Данас је, додаје лист, на мети радикалних муслимана који траже његову главу и разапињу га по друштвеним мрежама називајући га издајником, у чему предњаче из Удружења “Четврта витешка”.

Ковачевић се пита како уопште да их пријави кад му пријете они који су на власти.

“Започео сам 2016. године истраживање о ратним злочинима над Србима са Илиџе и из Храснице, у оквиру једног истраживачког пројекта који су финансирали Американци. Одабрао сам ову тему, јер сам и сам са Илиџе и знам много о томе шта се дешавало нашим компијама и људима са којима смо до тада живјели”, објаснио је Ковачевић.

Чим је, додао је, почео да се распитује о злчинима над Србима и Хуси Мујановићу, Фикрету Превљаку и “тој ратној жекипиж” услиједила су подметања лажних информација, праћења, прислушкивања, као и пријетње њему, његовој породици и пријатељима, а потом и уцјењивање, покушај подмићивања и на крају вријеђање.

Мухамед Ковачевић је истакао како је цијела прича о затвору у Храсници од 25. маја до октобра 1992. године страшна, као и да су Срби убијани у њему само у периоду док је управник био Мујановић.

“Послије његовог одласка, више није било убистава Срба у затвору. Али, занимљиво је да није пронађен извјештај за мај и јун. Ту је и страшна прича о Србину Милошу Хрњезу чије кости ни дан-данас не могу да пронађу, а био је у затвору за вријеме Хусе”, додао је Ковачевић.

Он је истакао да послије пресуде Мујановићу полако долазе људи који коначно желе да проговоре о злочинима над Србима на Илиџи и у Храсници, о којима се врши истрага, али још није подигнута оптужница.

“Ратни злочини над Србима у Сарајеву су табу тема, односно постоји једно масовно порицање да се то уопште догађало”, истакао је Ковачевић, који се нада да ће пред лице правде ускоро изаћи и Превљак и “сви други”.

Њему је код фабрике Фамос у Храснци 1992. године страдао рођак којег је, како истиче, волио као брата.

“Превљак је самовољно одлучио да поведе 32 момка да опљачкају фабрику Фамос. Срби су их дочекали и побили. То није била војна акција него класична пљачкашка. То Превљаку никад нећу опростити”, поручио је Ковачевић.

Хусеин Мујановић осуђен је на десет година затвора пред Вишим судом у Београду за злочине над Србима у логору у Храсници, којим је управљао 1992. године.

Он је 2018. године ухапшен на граничном прелазу Србије и БиХ и од тада се налазио у притвору у Србији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана