Радета: Политичке одлуке ЦИК-а, неопходан нови закон

Срна
Радета: Политичке одлуке ЦИК-а, неопходан нови закон

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ доноси политичке одлуке као што је о поништавању избора у Добоју и Сребреници и зато је неопходно да буде усвојен нови изборни закон у БиХ, сматра члан Републичке изборне комисије Александар Радета.

“Одлука о изборима у Добоју и Сребреници је потпуно очекивана, јер су одлуке ЦИК-а политичке, као и избор одређеног броја чланова ове комисије, али и начин расписивања и одгађања избора, те незаконито доношење одлука које су се односиле на жалбе и апелације”, навео је Радета.

Он је напоменуо да није искључено да посљедња одлука ЦИК-а буде увод у сличне ствари на општима изборима 2022. године.

“Ако не буде измијењен Изборни закон БиХ и онемогућене манипулације не очекујем ништа добро”, рекао је Радета за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је за њега посебно непојмљиво поништавање избора у Сребреници, јер су наводи ЦИК-а БиХ о неправилностима могли бити пронађени у свакој локалној заједници.

“Од почетка је било очигледно у ком смјеру иде ситуација у Добоју и Сребреници. Протести посматрача у изборном дану су били организовани што довољно говори о свему”, додао је Радета.

Радета сматра да је било елемената за поништење избора на одређеним мјестима, али никако у обиму који је приказао ЦИК БиХ, као и да у закону нема утемељења за ту одлуку.

“Зато морамо сачинити нови изборни закон којим ће бити омогућено да људи гласају онако како желе, а не да се манипулацијама врши одређен притисак. Када је ријеч о Сребреници јасно је да је и у претходном периоду избор начелника и одборника био манипулсан гласовима из иностранства гдје се гласало по неким клубовима на начин да су скупљане личне карте”, каже Радета.

Према његовим ријечима, све ово је почело одузимањем надлежности Републичке изборне комисије, односно када је локалне и опште изборе високи представник одузео од енититета и дао ЦИК-у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана