Радановић: Сви нивои власти у Федерацији блокирају повратак Срба

Срна
Радановић: Сви нивои власти у Федерацији блокирају повратак Срба

БИЈЕЉИНА - Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ сматра да сви нивои власти у ФБиХ блокирају повратак Срба на своја предратна огњишта, користећи притом врло суптилне методе.

У Одбору истичу да су поносни на Републику Српску чија власт је у вези са питањем мултиетничности урадила много.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић рекао је, коментаришући јучерашњу сједницу Народне скупштине Републике Српске и излагања посланика из бошњачког клуба о, како каже, наводној мултиетничности и повратку Срба у ФБиХ, да при свему треба узети чињенице и попис становништва из 1991. године.

"На сједници Народне скупштине Републике Српске одређене партије пружиле су нетачне информације о броју Срба који су прије рата живјели на садашњем подручју ФБиХ" , рекао је Радановић новинарима у Бијељини предочавајући прецизне податке о томе колико је Срба живјело, према пописима 1991. и 2013. године, на подручју Кантона Сарајево, као и Тузланском, Зеничко-добојском, Унско-санском и Средњобосанском положају подручју.

Према попису из 1991. године на територији ФБиХ је, напомиње он, живјело 540.000 Срба, а у Тузланском кантону било их је 85.652.

"Тренутно у овом кантону, према попису из 2013. године, живи само 7.058 Срба. У Зеничко-добојском кантону од 81.105 Срба 1991. године сада их је само 5.500. У Средњобосанском кантону од 47.031 Србина сада их има 3.043, а у Сарајевском кантону од 158.576 Срба сада их живи тамо тек 13.300. У Унско-санском кантону од 82.250 сада их је само 8.452", навео је Радановић, демантујући податке које су јуче изнијели бошњачки посланици.

Он је напоменуо да су ово званични подаци агенција за статистику из 1991. године и 2013, године, те напоменуо да се Одбор не бави произвољним цифрама нити било каквим подацима.

Радановић је рекао да је поражавајућа чињеница да је на подручју Федерације прије рата живјело 540.000 Срба, а да их је сада уклупно 56.000.

"Што се тиче Тузланског кантона, који је био тема у медијима ових дана, мора се нагласити да је он имао 85.650 Срба, а према попису из 2013. године их је тек 7.058", навео је он напомињући да је ријеч углавном о старачком становништву, које је биолошком селекцијом данас сигурно сведено на око 5.000", рекао је Радановић.

Он је напоменуо да од 450 запослених у Влади овог кантона има тек седморо Срба.

Радановић је поново да, када је ријеч о повратку Срба у ФБиХ, тамошња власт користи најсуптилније методе - немогућност сређивања гробља, добијања електричне енергије, чупање цијеви из водовода...

"Захтјеви које предате никада не буду реализовани. Влада Тузланског кантона подржава повратак Бошњака, а то би било исто да наша влада дијели пакете Србима за повратак у Републику Српску", рекао је Радановић.

Оно што је Српска урадила за Бошњаке јесте, како каже Радановић, за примјер и понос.

"Само у Бијељини је сигурно у јавним предузећима запослено најмање 40 повратника, док је у Бихаћу, на примјер, ситуација таква да нема ниједног Србина", рекао је Радановић и поновио да опструкцију повратка врше сви тамошњи нивои власти.

Радановић је рекао да је положај Срба у пет кантона веома тежак, односно њихова имовина је узурпирана и отима се и даље у овом ентитету.

Говорећи о Уставном суду БиХ, он је подсјетио да је тај суд 2018. године одбио апелацију српских странака на закон о земљишним књигама у ФБиХ.

"Ми смо у том погледу хендикепирани, јер се излагање земљишта у ФБиХ врши на начин да се не позивају странке писаним путем, као у Републици Српској. Тога тамо нема, него се само објављује у Службеном гласнику ФБиХ", рекао је Радановић.

Апелација српских странака а приори је одбијена, каже Радановић, али када је тадашњи предсједавајући Предсједништва БиХ поднио такву апелацију аутоматски су је прихватили.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ позвао је данас у Бијељини и све органе Кантона Сарајево да прекину са активностима на усвајању закона о комуналним активностима којим је, како кажу, између осталог, предвиђена и ставка да се уклањају гробна мјеста за која дуже вријеме није плаћана такса за одржавање гробног мјеста.

"Отимање српске имовине је толико очигледно, узурпација земљишта свакодневна..., навео је Радановић и нагласио да се при томе српско становништво непрестано застрашује на различите начине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана