Радановић: Срби повратници у ФБиХ и даље без права

Срна
Радановић: Срби повратници у ФБиХ и даље без права

САРАЈЕВО - Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ Ђорђе Радановић рекао је да се права загарантована Дејтонским мировним споразумом за БиХ примјењују само на територији Републике Српске, те да Срби повратници у Федерацију БиХ /ФБиХ/ и 27 година након завршетка рата тешко остварују своја права у том ентитету.

Радановић је рекао да се само у Српској примјењује могућност да људи врате своје имање и да обнове куће.

"Увијек када имам прилику позовем власти из ФБиХ да изаберу бошњачко село на територији Републике Српске да одемо да видимо у каквом је стању село. Истовремено, позовем да одемо у српско село у ФБиХ, па да и ту видимо каква је ситуација и ко живи у том селу", рекао је Радановић.

Радановић је у изјави Срни поводом 27 година од парафирања Дејтонског мировног споразума рекао да се у ФБиХ крше права Срба и када је ријеч о надоканди штете за имовину.

"Сва права загарантована Дејтонским мировним споразумом у БиХ поштују се само на територији Републике Српске и има неких кантона гдје се Срби могу похвалити да имају одређена права, али већина су кантони гдје су Срби апсолутно мајоризовани", рекао је Радановић.

Дискриминација Срба на територији ФБиХ, тврди Радановић, видљива је у сваком сегменту друштва.

"Дискриминација се врши и у школама, још од првог разреда, када дјеца у ФБиХ морају да уче да мрзе свој, српски народ. Такви су уџбеници у ФБиХ", појаснио је Радановић и додао да су Србима у ФБиХ ускраћена и права на живот, наводећи и примјере физичких напада и убистава Срба повратника.

Радановић је истакао да је Дејтонски мировни споразум успоставио мир у БиХ, која је "унија која унутар себе има и федерацију и републику".

"Срби у ФБиХ не траже ништа, осим онога што је написано у каталогу права из Устава БиХ, који је Анекс седам Дејтонског мировног споразума", рекао је Радановић.

Пуних 27 година навршило се данас од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана