Радановић: Одлуке Уставног суда традиционално су антисрпске

Срна
Радановић: Одлуке Уставног суда традиционално су антисрпске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Одлуке Уставног суда традиционално су усмјерене против интереса српског народа, јер тај суд својим пресудама и одлукама жели Републици Српској и Србима да одузме право да сами одлучују о питањима из изворне надлежности Српске, рекао је вечерас Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

"Кроз историју је доказано да Срби не могу опстати у заједницама гдје немају институционалну заштиту и право да одлуче о својој судбини. Вријеме турске управе у Босни, вријеме аустроугарске власти, период НДХ, и не тако давно прегласавање Срба 1992. године, све су то историјски докази који говоре да Срби без својих државних институција и надлежности увијек страдају", категоричан је Радановић.

Због тога је, упозорава он, оправдан страх српског народа да ће Уставни суд БиХ покушавати да узме изворне надлежности Републике Српске како би их дао нефункционалним органима БиХ.

Он очекује да ће српски народ и власт у Српској морати да наставе борбу да заштите своје институције и надлежности, јер је Република Српска највећа гаранција да ће се сачувати и српски крајеви у Федерацији БиХ, и да ће опстати и српски Дрвар, Грахово, Гламоч, Петровац и друге српске заједнице.

Уставни суд БиХ одлучио је данас да Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи "нису у складу са Уставом БиХ", те је донио одлуку да "их укине".

Уставни суд БиХ тврди да Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи "нису у складу са Уставом БиХ", те је донио одлуку да "их укине".

Одлуку је Уставни суд БиХ донио по захтјеву Шефика Џаферовића, који је поднио док је био предсједавајући Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана