Радановић: Епидемија искориштена за изградњу миграционог центра у селу Липа

Срна
Радановић: Епидемија искориштена за изградњу миграционог центра у селу Липа

БИХАЋ - Власт у Бихаћу искористила је епидемију вируса корона да би изградила прихватни центар за мигранте у српском селу Липа, гдје претходно Србима нису обезбиједили повратак већ насељавају оне чији су се очеви ту борили против Војске Републике Српске, изјавио је Срни предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Радановић је навео да се ту намјерно гради мигрантски центар да би растјерали српско становништво и из насељених околних српских села Врточе, Крњеуша, Горња Суваја.

Липа се налази на граници Бихаћа и Босанског Петровца, али припада граду Бихаћу и, напоменуо је Радановић, ријеч је о српској земљи на којој никада нису живјели муслимани, те да на удаљености од 20 километара нема ниједне џамије и муслиманског гробља.

Умјесто да Србима буде обезбијеђен повратак, Радановић је истакао да је смјештај обезбијеђен људима из Африке и Азије, чији су се очеви и дједови борили у Липи 1995. борили против Војске Републике Српске.

“Тада нико није постављао питање да ли је Авганистанац који је убио Раду Лукића био мигрант и да ли треба да буде у такозваној Армији БиХ. Дали су му пушку да убија. Ови што долазе су само синови и унуци оних што су у протеклом рату убијали Србе”, сматра Радановић.

Радановић је нагласио да се само километар од мјеста гдје се гради мигрантски центар налази Црква Светог Панталејмона из 18. вијека, коју су у акцији “Сана 95” запалили припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ због чега се сада, између осталог, суди команданту Атифу Дудаковићу и његовим подчињеним.

Црква је обновљена, а Радановић страхује шта ће с њом бити када дођу мигранти.

“То није нимало наивна прича. Свјесно се ишло у дубину српске територије да би се растјерала околна села. Срби повратници из Липе 25 година подносе захтјев Унско-санском кантону, граду Бихаћу и ФБиХ да им се направи трафо-станица да се прикључе на струју, направе куће и помоћне објекте. То никада није учињено, а мигрантима су за пет дана све обезбиједили”, испричао је Радановић.

Он је рекао да су против градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлићса поднијели кривичну пријаву коју је запримило федерално Тужилаштво и прослиједило га Кантоналном тужилаштву у Бихаћу, те да чекају одговор.

Радановић је истакао да је Одбор за заштиту Срба планирао да се физички супротстави намјери изградње овог мигрантског центра, али су спријечени јер су кантоналне власти изабрале моменат када је у ФБиХ проглашена ванредна ситуација, забрањено кретање и окупљање више од 10 људи на једном мјесту, те заустављен међуградски превоз.

Он је навео и да је на овај начин прекршен анекс седам Дејтонског споразума и Кривични закон Федерације БиХ који прописује казну затвора до 10 година за оне који врше опструкцију повратка, те направљен преседан који ће можда највише коштати Бошњаке у Републици Српској који могу бити жртва оваквог понашања власти Унско-санског кантона.

О кршењу анекса седам Радановић каже да су обавијестили и све потписнике Дејтонског споразума и Европску комисију.

Федерални медији су објавили да је изградња привременог прихватног центра на локалитету Липа између Бихаћа и Босанског Петровца у поодмаклој фази, а према најавама измјештање миграната из напуштених објеката у граду на Уни могло би почети већ наредне седмице.

Влада Унско-санског кантона преузеће бригу о процесу измјештања миграната, те здравственој заштити када локалитет буде спреман за прихват људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана