Путник из БиХ кажњен са 1.650 евра због сухог меса и цигарета

ГС
Путник из БиХ кажњен са 1.650 евра због сухог меса и цигарета

Многи и даље скупо плаћају чињеницу да не знају шта смију унијети из БиХ у Хрватску, а један од њих је путник који је на граничном прелазу Стара Градишка због сухог меса и цигарета морао да издвоји 1.650 евра.

Овај путник је у возилу имао 7,5 килограма сухог меса и 680 цигарета (34 кутије) пише ГПМ. Наведено није пријављено царинику, па је све одузето а возач је кажњен с 1.650 евра. На образложењу је наведено уколико се казна не плати на вријеме иста ће се замијенити мјером затвора.

Као чланица Европске уније, Република Хрватска не допушта унос меса, млијека и млијечних производа на своју територију.

Иако се грађани стално упозоравају да је строго забрањено преношење свјежег меса или сухомеснатих производа, као и преношење млијечних производа, воћа и поврћа преко граница Европске уније, дио њих не зна или се не осврће на ова упозорења и плаћају велике казне.

Шта није дозвољено уносити

Није дозвољен унос меса, млијека, млијечних производа, воћа и поврћа из трећих земаља (БиХ, Србија, Црна Гора итд.), а дозвољен је унос до 20 кг рибе, шкољки и производа од рибе, до два килограма млијека у праху за бебе, хране за бебе и хране за посебне потребе. Дозвољено је унијети до два килограма хране за кућне љубимце, те исто толико остале хране као што је мед, живе шкољке и пужеви и до 125 грама кавијара или других производа заштићених врста.

 

Дозвољено је двије кутије (40 комада) цигарета и литру алкохолних пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана