Пуштена у рад градска фонтана и откривен "Споменик миру" у Сребреници: СДА позвала Бошњаке на бојкот

Анадолија
Пуштена у рад градска фонтана и откривен "Споменик миру" у Сребреници: СДА позвала Бошњаке на бојкот

СРЕБРЕНИЦА- У Сребреници је данас свечаном церемонијом у рад пуштена градска фонтана и откривен "Споменик миру".

- Ово је идеја која је подржана од свих политичара у Сребреници и наишла је на огромну похвалу и подршку свих амбасада и амбасадора који су долазили у Сребреницу, јер су сматрали да једна таква порука иде одавде. Приједлог је усвојен на сједници Скупштине општине Сребреница – казао је начелник Сребреницe Младен Грујичић.

У вези са изградњом "Споменика миру" у протеклом периоду било је доста спорења, јер су Бошњаци били против.

- Увијек се у Сребреници када се појави нека лијепа ствар, постоје и они неки који желе да покваре, да умање љепоту тога, али постоје и они који желе одавдје да пошаљу поруку мира, љубави, суживота, развоја Сребренице и ми ћемо у том правцу наставити. Оно што нема алтернативу то је мир, и свако ко има разума у миру види спас, просперитет - каже Грујичић.

Данашњој свечаној церемонији нису присуствовали представници Бошњака у локалној власти. Представници СДА повукли су првобитну подршку овој идеји и позвали све Бошњаке из Сребренице да бокотују овај споменик.

- Жалосно је то што увијек неко бојкотује чак и они који су подржали ову идеју, али огроман је притисак на Бошњаке у Сребреницу поготово у овом предизборном периоду, када су осјетљиве теме онда Сарајево уђе више у Сребреницу него што је то иначе, умјесто да помогне Сребреници, Бошњацима, увијек се врате да покваре што смо заједнички урадили. И овог пута је то тако. Тако да људима који живе овдје не могу да узмем за зло, јер би били касније под великим притиском, били би окарактерисани као издајници, и поред жеље да буду овдје они нису дошли - рекао је Грујичић.

Отварању "Споменика миру" присуствовао је, између осталих, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић који је нагласио да је мир јрло важан за овај град, за ову земљу, за регион.

- Мир је пут који почиње споразумима, а наставља се кроз наше разумијевање. Чињеница је да желимо просперитет и напредак и само у миру, суживоту можемо то да добијемо - рекао је Шеранић.

На иницијативу канцеларије високог представника у БиХ, коју је подржао актуелни начелник општине Сребреница Младен Грујичић, Скупштина општине Сребреница 2019. године донијела је одлуку о изградњи "Споменика миру" у Сребреници који је данас и откривен у поводу Међународног дана мира који се обиљежава 21. септембра.

Бошњаци су се противили овом споменику, иако су одборници у скупштини подржали идеју изградње, јер сматрају да се нису стекли услови за реализацију.

- Мир нема алтернативу и Бошњаци су то својим повратком у Сребреницу показали. Мислим да је идеја о споменику отишла у погрешном смјеру, да је то исфорсирано због изборне године -  каже за Анадолију замјеник начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић.

 Предсједник локалне Скупштине Недиб Смајић најавио је да ће, ако побиједе на предстојећим локалним изборима, споменик бити уклоњен.

Грујичић истиче да би побједа такве политике била јасна порука и Србима и Бошњацима.

- Уколико његова политика побиједи то је порука и Србима и Бошњацима - "вратићемо вас у деведесете године. Онај ко сруши споменик, срушио је мир а то је политичка изјава предсједника Скупштине општине и то је повратак у деведесете - наглашава Грујичић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана